Folketingsåret der gik

På dagen, hvor Altinget | Miljø går på sommerferie, har vi spurgt miljøordførerne om, hvad de ser som de vigtigste miljøsager og love i det forløbne år.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Christian Wedell-Neergaard (K).

Vi har tilført 700 mio. til naturområder og nationalparker. Denne opprioritering er en ændring af den hidtidige politik. Det er ikke betalinger af gamle regninger. Men nye penge, der bliver tilført på natur- og miljøområdet. Drøftelserne om nationalparkerne på dansk maner, bliver en utrolig spændende udfordring. Vi skal finde modeller, der kan skabe mest mulig sammenhængende natur, samtidig med at det harmonerer med lokalbefolkningen

Per Clausen (EL). Årets vigtigste begivenhed var forhandlingerne om EU’s kemikaliereform REACH. Den er jo ikke endeligt vedtaget, og alt tyder på, at reglerne ikke bliver tilstrækkeligt stramme, så der kommer ordentligt styr på de skadelige kemikalier. I slutspurten bør vi sætte meget mere aggressivt ind på, at blandt andet substitutionsprincippet ikke bliver alt for udvandet. Af samme grund mener jeg, at vi ligesom på området for fødevaresikkerhed, nu bør se på, om vi ikke oftere skal begynde at gå enegang, og kræve ret til skrappere regler på kemikalieområdet end de andre EU-lande, når der her sættes for lave mål.

Steen Gade (SF). SF lagde jo stemmer til kemikaliehandlingsplanen, hvor vi nu har fået kemikaliebeskyttelsen op på niveauet før VK-regeringen tog til. Vi er nu kommet i en situation, hvor der ikke længere bliver skåret ned på miljøområdet. Men resten mangler stadig at blive opprioriteret, fordi regeringen årligt bruger en mia. mindre end dens forgænger. Arbejdet på miljøområdet er præget af, at Finansministeriet har et stort ord at skulle have sagt, og her ønsker man et lavt ambitionsniveau. Derfor har det været et utrolig stille år.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024