For lang sagsbehandlingstid for VVM-redegørelser

23/9-05: Det ministerens vurdering, at det ikke er rimeligt for landbruget med lange sagsbehandlingstider hos myndighederne. Der er behov for at se på, hvordan sagsbehandsingstiden kan afkortes, svarer ministeren.
Dokumentation
Sprger: Mette Gjerskov (S)

Spørgsmål S 3598: Vil ministeren i forlængelse af sin besvarelse af spørgsmål nr. S 3271, der alene omfattede amternes lange sagsbehandlingstider for husdyrbrugets VVM-redegørelser, udvide sin besvarelse til også at omfatte screeninger?

Svar fra ministeren: Efter § 25 i lov om planlægning skal regionplanmyndigheden samtidig med offentliggørelse af et forslag til regionplantillæg med VVM-redegørelse sende forslaget til miljøministeren. Det er ikke et lovkrav, men regionplanmyndighederne sender som helt overvejende hovedregel også den offentliggjorte indkaldelse af idéer og forslag med henblik på planlægningsarbejdet for husdyrprojekter til Miljøministeriet.

Skov- og Naturstyrelsen har oplyst, at de oplysninger, styrelsen modtager på det grundlag, er anvendt til opgørelsen af sagsbehandlingstiden vedr. regionplantillæg med VVM-redegørelser for husdyrprojekter i forbindelse med mit svar på spørgsmål S 3271. Der er ikke krav om, at regionplanmyndighederne skal fremsende deres vurdering af husdyrprojekter i henhold til § 3, stk. 2 i bekendtgørelse nr. 428 af 2. juni 1999 med senere ændringer (samlebekendtgørelsen) til Miljøministeriet. Skov- og Naturstyrelsen har derfor ikke oplysninger, som gør det muligt at opgøre regionplanmyndighedernes sagsbehandlingstid for disse vurderinger af husdyrprojekter (screeninger).

Mine to forgængere har begge tidligere taget initiativ til, at amterne kunne nedbringe sagsbehandlingstiden for screening af husdyrbrugssager. I januar 2001 udsendte Miljøministeriet således vejledende materiale om tiltag til at nedbringe sagsbehandlingstiden af screening af husdyrbrug. Jeg skal henvise til VVM-vejledning – om visse offentlige og private anlægs indvirkning på miljøet af 10. oktober 2001, jf. vejledningens bilag 1.

I august 2003 indførtes anmeldeordningen for husdyrbrug, med henblik på en sagsbehandlingstid for screening på 10 arbejdsdage af husdyrprojekter, der kan omfattes af denne ordning. Jeg skal henvise til bekendtgørelse nr. 655 af 7. juli 2003 om ændring af bekendtgørelse om supplerende regler i medfør af lov om planlægning. Som jeg også understregede i mit svar på spørgsmål nr. S 3271, er det min vurdering, at det ikke er rimeligt for landbruget med lange sagsbehandlingstider hos myndighederne. Der er behov for at se på, hvordan sagsbehandsingstiden for disse sager kan afkortes. Derfor er jeg glad for, at jeg i juni i år fik opbakning fra et flertal i Folketinget til, at der udformes en ny lov om godkendelse af husdyrbrug til erstatning af den gældende regulering af husdyrbrugene gennem planloven og miljøbeskyttelsesloven. I den forbindelse skal det bl.a. undersøges, hvordan sagsbehandlingstiden for husdyrsager kan afkortes i forbindelse med udformningen af en ny lov om godkendelse af husdyrbrug.

Spørgsmål S 3600: Når ministeren i sin besvarelse af spørgsmål nr. S 3271 om lange sagsbehandlingstider for husdyrbrugets VVM-redegørelser bl.a. begrunder sagsbehandlingstiderne med de offentlige høringsperioder, vil ministeren så oplyse, hvor lang tid høringsperioden er?

Svar fra ministeren: §23, stk. 3 i lov om planlægning fastlægger, at regionplanmyndigheden skal fastsætte en frist på mindst 8 uger for afgivelse af ideer, forslag m.v., før myndigheden udarbejder et forslag til regionplantillæg med VVM-redegørelse for et husdyrprojekt. § 24, stk. 3 i lov om planlægning fastlægger, at regionplanmyndigheden skal fastsætte en frist på mindst 8 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod et offentliggjort forslag til regionplantillæg med VVM-redegørelse for et husdyrprojekt.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024