Forbudte sprøjtegifte afsløres

Forbudte sprøjtegifte i vandløb bliver afsløret langt mere effektivt med ny målemetode fra USA. Storstrøms Amt har som det første amt taget metoden i brug. Den er ikke alene mere effektiv, men også langt billigere end de gammeldags stikprøver fra vandløb.
Marie Andergren
Storstrøms Amt har som det første amt i landet taget en ny målemetode i brug, som langt mere effektivt afslører forbudte sprøjtegifte i vandløb.

"Normalt tager man stikprøver fra vandløbene, men det giver kun et øjebliksbillede. Med denne nye metode sætter vi en plastikmembran ud i vandløbet, som i løbet af 30 dage opfanger og fastholder pesticiderne i vandet. Det giver et langt bedre overblik over, hvilke stoffer der er i vandet, og samtidig er metoden billigere," siger biolog i Storstrøms Amt, Ole Ringsborg, til Altinget.

Den ny lavteknologiske målemetode er udviklet i USA og introduceret til danske forhold af rådgivningsfirmaet Cowi.

Tilfældigt om man opdager forbudte stoffer
Storstrøms Amt har med den ny metode fundet spor af over 30 sprøjtegifte i tre af amtets vandløb. To af midlerne må ikke længere bruges i landbruget, og flere af de kemiske stoffer blev fundet i så store mængder, at de kan have påvirket dyre- og plantelivet i vandløbene.

Dokumentation

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024