Forgiftet Østersø skal reddes

NYHED: DMU står bag nyt forskningscenter, der skal være med til at bremse den massive forurening af Østersøen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Baltic Nest Institute skal kunne sige til områdets politikere: Hvis I vil have en bedre miljøkvalitet, så kan vi fortælle jer, hvilke knapper I skal dreje på, og hvad det vil koste.

Bo Riemann
DMU
Fakta

Om Baltic Nest Institute 

  • Afdeling i Roskilde og en i Stockholm.
  • Den danske afdeling begynder med 7 medarbejdere (databaseteknikere, modellører og økonomer) (stillinger er allerede slået op).
  • Dansk afdeling vil komme op på en 10-12 mand i løbet af 1-2 år.
  • Derudover er der ca. 140 beslægtede forskere i DMU og ved Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) på DTU som blandt andet skal være med til at udvikle nye modeller.
  • For at sikre tyngde i forskningen er det bl.a. planen at etablere to professorater på Aarhus Universitet inden for henholdsvis økologiske modeller og forvaltningsmodeller.

Kilde: DMU

Det meste af 85 millioner menneskers urin og afføring løber urenset ud i Østersøen. Giftstoffer hober sig op i Østersøens fisk, overfiskeri truer fiskebestandene. Blågrønalgerne kvæler hver sommer mere og mere liv i dette sårbare havområde, der har en meget lav vandgennemstrømning.

Det er de barske realiteter som danskere, svenskere, tyskere, baltere og polakker står overfor med Østersøens tilstand, som bliver stadig værre.

Derfor har DMU under Aarhus Universitet i samarbejde med svenske myndigheder oprettet et forskningsinstitut, Baltic Nest Institute, der skal give politikerne overblik over forureningens omfang i Østersøen, udviklingen af den og mulighederne for at begrænse forureningen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024