Gjerskov: Nye muligheder for efterafgrøder

VANDPLANER: Efterafgrøderne bliver udsat et år. Det giver bedre muligheder for at finde alternativer, siger fødevareministeren. Randzonerne vil hun ikke ændre på. Landbruget er skuffet.
Foto: Ft.dk
Anders Jerking

Det er positivt for alle parter. Nu bliver der bedre mulighed for at vurdere, om der er alternativer, som kan være lige så gode og måske billigere.

Mette Gjerskov (S)
Fødevareminister
Tilhængere af alternative og differentierede virkemidler kan glæde sig over, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) nu udskyder kravet om 140.000 hektar ekstraafgrøder i et år. Dermed bliver der længere tid til at finde alternativer til efterafgrøderne, som landbruget mener, er et alt for dyrt virkemiddel.

Mette Gjerskov var onsdag i samråd om, hvad Natur- og Miljøklagenævnets underkendelse af vandplanerne betyder på Fødevareministeriets område. Her forklarede hun, at afgørelsen i kort form medfører, at efterafgrøderne bliver udsat et år, mens randzoneloven står ved magt.

"Både juridisk og praktisk er det en dårlig ide at fortsætte med miljøafgrøderne. Juridisk, fordi de er hængt op på vandplanerne og praktisk, fordi det er sent i forhold til den enkelte landmand, som skal planlægge sit sædskifte," forklarede Gjerskov med henvisning til, at landmændene allerede fra 1. februar skal til at udfylde de skemaer, som udløser landbrugsstøtte.

De 140.000 hektar efterafgrøder skulle være plantet i år, men nu er de udskudt til dyrkningsåret 2014-15.

Landbruget mener, at afgrøderne vil koste mange landmænd dyrt, og derfor inviterede Gjerskov i efteråret alle til at komme med alternativer til efterafgrøderne. De forslag er nu ved at blive undersøgt af forskere. Med udskydelsen bliver der bedre tid til at se på alternativerne, pointerer Gjerskov.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024