Hvem skal bevise, hvad der er mest skadeligt?

Kemiindustriens lobbyorganisation, CEFIC, afviser substitutionsprincippet, der er et af hovedprincipperne i REACH. Den danske malinggigant Hempel støtter derimod REACH, som dog bør gøres mindre bureaukratisk.
Marie Andergren

Vi er bange for at skulle flytte vore ressourcer fra innovation over til unødvendigt bureaukrati. I stedet for at bruge vores energi på at finde nye uskadelige stoffer i laboratoriet, så skal vi revidere vores dataark 200 gange. Hvis det bliver for bureaukratisk, så vil ingen af os vinde. Derfor har vi brug for forenkling og større fleksibilitet.

Eva Bie Kjær
Miljøchef i Hempel
Fakta
EUs kemireform REACH - Registration, Evaluation and Authorization of chemicals - er blevet svækket på en række punkter. Her er de væsentligste:

  • Feb. 2001 - REACH Hvidbog: Borgerne skal have ret til fuld viden om indholdet af produkter med kemikalier. Ingen stoffer skal godkendes, hvis de "uden for rimelig tvivl" er sikre at anvende. Svært nedbrydelige stoffer skal udfases. Farlige kemikalier skal erstattes af mere sikre alternativer. Der skal fastsættes frist for, hvornår alle 100.000 stoffer på markedet er undersøgt.

  • Maj 2003 - REACH-forslag: Kun 30.000 og ikke alle 100.000 stoffer skal reguleres. Borgerne har ikke længere ret til fuld information. Der er undtagelser for en del importerede produkter. Farlige kemikalier skal ikke automatisk erstattes af mindre farlige.

  • Okt. 2003 - Revideret REACH: De 30.000 kemikalier er blevet til 10.000, dels fordi man har ekskluderet kemikalier, der kun bruges 1-10 ton af årlig i EU, dels fordi hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer er ude. Mærkningsreglerne om sundheds og miljøfare gælder ikke for en række produkter.


  • Kilde: Politiken
    Substitution.

    Ordet er en af de helt store knaster, som industri og miljøorganisationer skændes om i forhold til EU-Kommissionens forslag til en ny kemikalielov. Skal industrien tvinges til at erstatte skadelige kemikalier med mindre skadelige stoffer, hvor det er muligt?

    Ikke hvis det står til direktør Thomas Jostmann fra Cefic, den europæiske kemikalieindustris lobbyorganisation i Bruxelles. Det kom frem under gårsdagens konference "Ny kemikalielov - nyt politisk landskab", der var arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening og Forbrugerrådet.

    "Hvem skal bevise, hvad der er mindst skadeligt? Vi efterlyser et videnskabeligt grundlag - vi har brug for solid videnskab. De centrale myndigheder skal evaluere 30.000 kemikalier. Men Cefic er ikke imod REACH - vi vil blot være sikre på, at den kan håndteres," sagde Thomas Jostmann.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024