Hvilken natur er mest værd?

DEBAT: Ny rapport fra Institut for Miljøvurdering og Fødevareøkonomisk Institut analyserer befolkningens betalingsvilje for at beskytte naturen mod motorveje. Eksemplet fra Silkeborgs motorvejsprojekt overrasker.

Resultatet kan virke overraskende. VVM-undersøgelsen kommer nemlig frem til det modsatte resultat: Motorvejen nord om Silkeborg er den løsning, der biologisk set vil berøre de vigtigste naturværdier. Men undersøgelsen fra IMV og FOI afslører, at borgerne i Silkeborgområdet tilsyneladende lægger større vægt på de bynære naturområder ved Nordskoven og Silkeborg Langsø.

Mads Petersen og Søren Olsen
Institut for Miljøvurdering og Fødevareøkonomisk Institut
Af: Miljøøkonom Mads Lyngby Petersen, Institut for Miljøvurdering og Forstkandidat Søren Bøye Olsen, Fødevareøkonomisk Institut.

Motorveje giver hurtig og sikker transport. Men motorveje ødelægger også naturen, støjer og er grimme. Der er fordele, men også ulemper ved at bygge nye motorveje. Spørgsmålet er, hvad der skal veje tungest. Det er et svært valg, politikerne skal træffe, når de skal tage stilling til nye motor-veje.

Når der skal træffes beslutning om at anlægge en ny motorvej, gennemfører Vejdirektoratet normalt en samfundsøkonomisk cost-benefit analyse. Ideen med en sådan analyse er, at alle fordele og ulemper bliver opgjort og sammenlignet ud fra én fællesnævner – nemlig kroner. Men tabet af naturværdier har normalt stået uden for Vejdirektoratets regnestykke.

VVM-undersøgelsen har mangler
I stedet bliver skaderne på naturen beskrevet i en såkaldt VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Denne redegørelse udføres af biologer og andre fageksperter og udgør et væsentligt bidrag til den politiske beslutningsproces. Men en VVM-undersøgelse giver ikke et resultat, der kan indgå i den samfundsøkonomiske cost-benefit analyse. Man mangler at sætte kroner på de tabte naturværdier.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024