Kommune: betaling kan løse husdyr-problemer

BUREAUKRATI: Hjørring Kommune foreslår at indføre fuld brugerbetaling for miljøgodkendelser, så landbrug og virksomheder kan få afgjort deres sager hurtigt. DI og L&F afviser forslaget.
Hjørring Kommune foreslår nu at indføre brugerbetaling på miljøgodkendelser for at nedbringe sagsbehandlingstiden.
Hjørring Kommune foreslår nu at indføre brugerbetaling på miljøgodkendelser for at nedbringe sagsbehandlingstiden. Foto: colourbox
Anders Jerking

Betal mere, vent mindre.
Hjørring Kommune foreslår nu at indføre fuld brugerbetaling på miljøgodkendelser og tilsyn for at løse problemerne med de lange sagsbehandlingstider, som betyder at landmænd og virksomheder kan vente i månedsvis - nogle gange årevis på deres godkendelser rundt om i kommunerne.

"Hvis man gennemførte fuld brugerbetaling, ville man kunne reducere kommunernes sagsbehandlingstid væsentligt. Kommunerne ville ikke kunne undskylde sig med, at de mangler ressourcer, så der ville ikke være nogen hindringer for at levere ydelserne til tiden," siger Peter Risegaard Jakobsen, miljøchef i Hjørring Kommune.

I dag er der delvis brugerbetaling på området. Kommunen kan opkræve 288 kr. pr. time for udarbejdedelse af miljøgodkendelse (dog kun 230 kr. pr. time for landbrugsgodkendelser). Derudover modtager kommunerne penge til opgaven via DUT-midlerne. Men Peter Risegaard Jakobsen påpeger, at DUT-midlerne for det første ikke er øremærket til bestemte formål og derfor også kan anvendes til skoler og plejehjem, og for det andet fordeles efter kommunernes indbyggertal. Det betyder, at kommunerne med få indbyggere, men mange landbrug og virksomheder kan komme i klemme.

Dokumentation
Hjørring Kommune har lavet to eksempler på, hvad det vil koste, hvis der var brugerbetaling på miljøgodkendelser:  

Forudsætninger

  • Ifølge bekendtgørelsen om miljøgebyrer, kan kommunen opkræve betaling for timer anvendt direkte på den enkelte sag. Der kan ikke kræves gebyr for timer, der anvendes til transport eller til timer der anvendes til generel opdatering af love, regler eller praksis.

  • Der kan ikke opkræves gebyr for sagsbehandling vedr. VVM-screening/VVM-godkendelse.

  • Miljøgebyret er fastsat centralt, og udgør i 2011 288,- kr/time (der afregnes ikke moms)

  • En omkostningsægte timepris ville være omkring 600,- kr/time

Case 1: En mindre virksomhed
En mindre fremstillingsvirksomhed med få ansatte. Virksomheden ønskes udvidet med en mindre tilbygning, og der skal installeres et udvidet lager til olie og kemikalier samt ny udsugning. Investering ca. 2,5 mio kr.

Anslået tidsforbrug til miljøsagsbehandlingen: 75 timer.
Virksomhedens omkostning hertil p.t. 75 t x 288 kr/time = 21.600 kr
Omkostning ved omkostningsægte gebyr: 75 t x 600 kr/time = 45.000 kr

Hertil kommer byggesagsgebyr.

Case 2: En større fremstillingsvirksomhed
En større kemikaliefremstillingsvirksomhed ønsker at udvide med 500 m2, hvor i der bl.a. skal opstilles nye procesmaskiner og nyt test-laboratorium. Ny udsugning med div. rensefunktioner. Investering ca. 25 mio kr. Der skal udarbejdes VVM-godkendelse, og godkendelsen involverer flere myndigheder udover kommunen, nemlig arbejdstilsynet og miljøministeriet. Kommunen har opgaven som tovholder.

Det forudsættes her, at virksomheden selv har ladet udarbejde forarbejdet til miljøgodkendelse, hvilket omfatter projektbeskrivelse og miljømæssige vurderinger, i form af et udkastet til en VVM-godkendelse, herunder indsat forslag til vilkår. Denne praksis er en udbredt arbejdsdeling mellem kommuner og større virksomheder.

Anslået tidsforbrug til miljøsagsbehandlingen: 200 timer
Virksomhedens omkostning hertil p.t. 200 t x 288 kr/time = 56.600 kr
Omkostning ved omkostningsægte gebyr: 200 t x 600 kr/time = 129.000 kr

Hertil kommer byggesagsgebyr.

Virksomhedens forarbejde til miljøgodkendelsen, udarbejdes ofte v.h.a. eksterne konsulenter, hvis timepris ligger omkring 1.100 kr/time, og tidsforbruget hertil vil ligge på f.eks. 100 timer.

Kilde: Hjørring Kommune

 

 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024