Kvotesystemet er effektivt mod klimaforandringer

23/5-06: Kvotesystemet er et meget vigtigt element i Europas bestræbelser på at reducere udledningen af drivhusgasser og dermed mindske globale klimaforandringer, svarer ministeren.
Dokumentation
Spørger: Bjarne Laustsen, (S)

Spørgsmål S 4596: Vil ministeren oplyse, hvordan nordjyderne får et renere og bedre miljø, når cementfabrikken Aalborg Portland skal betale en ekstra skat på 60 mio. kr., og de udenlandske konkurrenter ikke bliver stillet over for de samme krav?”.

Svar fra ministeren: Der er ikke tale om, at Aalborg Portland skal betale en ekstra skat. Tildelingen af gratis kvoter er derimod at sammenligne med uddeling af rede penge, idet kvoterne frit kan omsættes på markedet. En opgørelse af danske kvotebelagte virksomheders CO2-udledning i 2005 viser, at Aalborg Portland har fået 8 % flere kvoter tildelt end virksomheden havde brug for. Disse kvoter kan virksomheden vælge at sælge, og virksomheden har således ikke behov for at indkøbe ekstra kvoter til dækning af udledningen i 2005.

Der er endnu ikke taget beslutning om kvotetildelingen til kvotebelagte danske virksomheder i 2008-12, og der kan derfor ikke siges noget om den økonomiske virkning for Aalborg Portland på nuværende tidspunkt. Der arbejdes i en tværministeriel arbejdsgruppe på at udarbejde en allokeringsplan, som skal dokumentere, hvordan Danmark samlet set vil opfylde sin klimaforpligtelse i perioden 2008 – 2012, og herunder redegøre for fastsættelsen af den samlede kvote samt kvotetildeling til de enkelte virksomheder.

Kvotesystemet er et meget vigtigt element i Europas bestræbelser på at reducere udledningen af drivhusgasser og dermed mindske globale klimaforandringer.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024