Miljø og vækst – både og eller enten eller?

Støtteordninger skader både miljø og samfundsøkonomi, viser ny rapport fra Institut for Miljøvurdering. En omlægning af de skadelige støtteordninger har derfor enorme perspektiver for både miljøet og økonomien, mener Rasmus Brandt Lassen fra IMV.

Rapporten viser, at der på verdensplan samlet uddeles støtte svarende til en værdi på omkring 1.000 milliarder dollars om året – det svarer omtrent svarer til verdens samlede militærudgifter. Det skønnes, at omkring halvdelen af dette beløb anvendes til skade for både miljø og økonomi

Rasmus Brandt Lassen
Institut for Miljøvurdering
Af Biolog Rasmus Brandt Lassen,
Institut for Miljøvurdering og medlem af Altingets debatpanel

Kan vi både have øget økonomisk vækst og samtidig passe på miljøet? Eller er der tale om et enten/eller? Det er det centrale spørgsmål i miljødebatten i dag. Velfærdskommissionen kommer med sine anbefalinger sidst på året. Men vi kender allerede udfordringen. Der bliver i fremtiden flere ældre og færre i den erhvervsaktive alder. Det offentliges udgifter kommer derfor til at vokse hurtigere end skatteindtægterne.

På den måde vil der i 2040, ifølge Velfærdskommissionens fremskrivninger, komme til at mangle cirka 90 milliarder kr. om året. Hvis velfærdssamfundet skal bevares, er der altså, ifølge velfærdskommissionens foreløbige udmeldinger, behov for reformer.

Politikere er stærkt tilbageholdende
Man kan mindske hullet i fremtidens budget ved at skære i de offentlige udgifter til f.eks. pension, efterløn og sygehusvæsen. Men hidtil har politikerne været stærkt tilbageholdende med konkrete initiativer på den front.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024