Miljøstyrelsen advarer om DMF-fund i cowboybukser

KORT NYT: Miljøstyrelsen advarer mod produkter, der indeholder stoffet DMF, og gør det samtidig klart for branchen, at der ikke ses igennem fingre med overtrædelser af den fastlagte grænse.
Christian Juhl Mølgaard
Fakta

Gode råd til forbrugere
Har du fået kløe eller hudirritation efter have brugt nye cowboybukser eller sko, bør du søge læge for at få konstateret, om det er en allergisk reaktion.

Gode råd til forhandlere
Når du sælger importerede varer, bør du sørge for at få dokumentation fra din leverandør, om at varen ikke er behandlet med DMF.
Der findes også analyseinstitutter, der kan teste, om dine varer indeholder DMF.


Kilde: Miljøstyrelsen

Et svensk forbrugerprogram har fundet stoffet DMF (dimethylfumarat) i tre modeller af cowboybukser fra Lee, Wrangler og Nudie. Den fundne koncentration overstiger grænsen i reglerne og kan give allergiske reaktioner.

Miljøstyrelsen kender kun til enkelte tilfælde af hudallergi fremkaldt af DMF i Danmark, men følger området nøje, slår styrelsen fast på hjemmesiden. 

Samtidig skriver Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion nu til branchen om de svenske fund og understreger, at det er producentens ansvar, at produktet lever op til reglerne.

Hvis der viser sig at være ulovlige produkter med DMF på det danske marked, vil Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion sørge for, at produkterne bliver fjernet.

Dokumentation

Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af varer, der indeholder dimethylfumarat (DMF)

I medfør af § 30, § 45, stk. 1, § 59, stk. 4, og § 60 i lov om kemiske stoffer og produkter, jf. lovbekendtgørelse nr. 1755 af 22. december 2006, som ændret ved lov nr. 97 af 10. februar 2009, fastsættes:

§ 1. Denne bekendtgørelse omfatter import og salg af varer, der indeholder DMF.

Stk. 2. I denne bekendtgørelse forstås ved:

1) DMF: Det kemiske stof dimethylfumarat med IUPAC-navnet dimethyl-(E)-butendioat, CAS-nr. 624-49-7 og EINECS-nr. 210-849-0.

2) Vare: Ethvert produkt, som også i forbindelse med levering af en tjenesteydelse, er bestemt for forbrugerne, eller som under rimeligt forudsigelige betingelser kan forventes anvendt af forbrugerne, selv om det ikke er bestemt for dem, og som stilles til rådighed som led i en handelsvirksomhed, hvad enten det er nyt, brugt eller istandsat. Denne definition finder dog ikke anvendelse på brugte produkter, som har karakter af antikviteter, eller som forud for deres brug skal repareres eller sættes i stand, hvis leverandøren klart underretter den person, til hvem levering sker, herom.

3) Vare der indeholder DMF: Enhver vare eller del af en vare, for hvilket det gælder, at:

a) forekomst af DMF er deklareret, f.eks. på en eller flere poser, eller

b) koncentrationen af DMF i den pågældende vare eller del af en vare er højere end 0,1 mg/kg.

§ 2. Import og salg af varer eller dele af varer, der indeholder DMF, er forbudt.

§ 3. Tilsyn og kontrol med overholdelse af reglerne i denne bekendtgørelse udøves af Miljøstyrelsen, jf. lovens regler herom.

§ 4. Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde den, der overtræder forbuddet i § 2.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der ved overtrædelsen er

1) voldt skade på menneskers liv eller sundhed eller fremkaldt fare derfor, eller

2) opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel, herunder ved besparelser, for den pågældende selv eller andre.

§ 5. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 6. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. maj 2009.

Miljøministeriet, den 28. april 2009

Troels Lund Poulsen

/ Claus Torp


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024