Naturvenlig drift koster kassen

390 millioner kroner årligt vil det koste, hvis Danmark skal sikre en naturvenlig drift på de §3-og Natura 2000 araler, som i dag er utilstrækkeligt plejede. Det konkluderer en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser. Græsning med bestand af kronvildt kan reducere omkostningerne med 20-50 procent.
Marie Andergren

Wiljelmudvalgets afsluttede sit arbejde i august 2001 med, i enighed blandt andet, at fastslå, at:

"Danmark er et af de lande i Europa, der i forhold til landets areal har det mindste areal med natur. På trods af en forbedret beskyttelse af den tilbageværende natur er tilbagegangen fortsat de seneste 20 år, og kvaliteten af Danmarks natur og biodiversitet har ikke tidligere været så ringe. Det skyldes, at naturen generelt har for lidt plads, at den indeholder for mange næringsstoffer og for lidt vand, og at naturarealerne er opsplittede og under tilgroning. Og det skyldes, at naturen og naturressourcerne hverken kan klare den nuværende, intensive anvendelse eller det omfattende ophør af ekstensiv drift."

Wilhjelmudvalget
Wilhjelmudvalgets rapport 2001
390 millioner kroner.

Så meget vil det årligt koste, hvis Danmark skal sikre en naturvenlig drift på alle de §3- og Natura 2000 arealer, som i dag er utilstrækkeligt plejede. Det drejer sig ialt om 193.000 hektar §3-arealer, som ikke lever op til kravet om "gunstig naturpleje".

Det er hovedkonklusionen på en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser, som seniorforsker i miljøøkonomi, Berit Hasler har lavet i samarbejde med Jesper Sølver Schou:

"Vores rapport er en udløber af Wilhjelmsudvalgets arbejde, som konstaterede, at den danske natur ikke er så biologisk mangfoldig, som den bør være. Naturkvaliteten er på mange arealer ikke god nok i dag, og målsætningerne i EUs habitatdirektiv er dermed ikke opfyldt," siger seniorforsker Berit Hasler til Altinget.

Dokumentation
Hovedkonklusionerne i DMUs rapport er:
  • De årlige velfærdsøkonomiske omkostninger for alle utilstrækkeligt plejede §3-arealer er beregnet til 2.100 kr. pr/ha årligt, eller i alt 390 mio. kr. årligt. De årlige budgetøkonomiske omkostninger ved at udføre indsatsen beløber sig til ca. 2.500 kr. pr/ha eller i alt 478 mio. kr.

  • De årlige velfærdsøkonomiske omkostninger for §3-arealer i Natura 2000-områderne er opgjort til ca. 2.600 kr. pr/ha årligt, svarende til i alt kr. 107 mio. De årlige budgetøkonomiske omkostninger beløber sig til ca. 3.500 kr. pr/ha (i alt kr. 145 mio.)

  • Ved inddragelse af MVJ- og naturplejetilskud reduceres de budgetøkonomiske omkostninger med ca. 20 procent, medens de velfærdsøkonomiske reduceres med små 15 procent.

  • Svenske og hollandske studier indikerer, at eksistensværdisen af gunstigt plejede §3- og Natura 2000-områder skønsmæssigt udgør mellem 1.600 og 16.000 kr. pr/ha årligt. Det er ikke muligt at overføre disse gevinstestimater til danske forhold på grund af forskelle mellem områder og forskelle i befolkningens holdninger og alternative tilgang til natur. Det viste interval er meget stort, og der må forventes at være betydelige variationer mellem områder også under danske forhold.

  • De samlede plejeomkostninger kan reduceres med mellem 20 og 50 procent hvis den årlige græsning af heder antages at kunne varetages af den naturlige kron- og råvildtbestand. Besparelsen er størst for Natura 2000-områderne, idet en stor del af disse udgøres af hede.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024