Nye regler spænder ben for slagge

Enorme dynger af slagge hober sig op på landets forbrændingsanlæg. Nye regler forhindrer nemlig at slaggen genanvendes. Sammenslutningen af sjællandske forbrændingsanlæg opfordrer politikerne til at lempe reglerne.
Marie Andergren
Fakta
  • Efter afbrænding af affald med energiudnyttelse resterer en ubrændbar rest kaldet slagge og jern fra affaldet.

  • Slagge kan anvendes i bygge- og anlægsarbejder, primært til bundsikring som erstatning for jord- og grusmaterialer. Slaggegrus har lige så gode vejtekniske egenskaber som naturlige grusmaterialer.


  • Kilde: Kilde: www.afatek.dk
    Enorme dynger af slagge fra affaldsforbrænding har de seneste fire år hobet sig op på landets anlæg for oparbejdning af slagge. Efterspørgslen på slaggen er nemlig faldet drastisk siden en ny bekendtgørelse trådte i kraft den 27. juni 2000.

    Og det får sammenslutningen af forbrændingsanlæg på Sjælland, AFATEK A/S, til at råbe vagt i gevær:

    "Vi er presset til det yderste. Bekendtgørelsen er en direkte hindring for, at slaggen kan genbruges. Selv om slaggen ikke gør skade, så skal den alligevel registreres efter lov om forurenet jord. Det betyder, at stort set alle vores private kunder er faldet fra, og at også mange virksomheder siger nej tak," siger direktør i AFATEK A/S, Jørgen Skaarup, til Altinget.

    AFATEK har i dag 200.000 tons slagge på lager mod blot 30.000-40.000 ton slagge før 2000, hvor de nye regler trådte i kraft.

    Dokumentation

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024