Nyt miljøinstitut skal hjælpe kommuner

NYHED: Det nyoprettede Baltic Nest Institute skal give kommunerne og statens miljøcentre redskaber til at kunne følge op politikernes målsætninger for at redde Østersøen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
  • Afdeling i Roskilde og en i Stockholm.
  • Den danske afdeling begynder med 7 medarbejdere (databaseteknikere, modellører og økonomer) (stillinger er allerede slået op).
  • Dansk afdeling vil komme op på en 10-12 mand i løbet af 1-2 år.
  • Derudover er der ca. 140 beslægtede forskere i DMU og ved Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) på DTU som blandt andet skal være med til at udvikle nye modeller.
  • For at sikre tyngde i forskningen er det bl.a. planen at etablere to professorater på Aarhus Universitet inden for henholdsvis økologiske modeller og forvaltningsmodeller.

Kilde: DMU

Ud over at det nyoprettede Baltic Nest Institute skal vise politikerne mulighederne og de økonomiske omkostninger ved at mindske forureningen af Østersøen, skal instituttet arbejde tæt sammen med kommunerne og de statslige miljøcentre. 

Miljøministeriet og miljøcentrene definerer, hvor god vandkvalitet de ønsker at opnå i de forskellige vandområder.

"For eksempel kan de for Limfjordens vedkommende sige, at de ønsker en bestemt vandkvalitet. For at opnå det, så skal man reducere kvælstoftilledningerne med så og så mange kilo. Vi laver så nogle modeller, som kommunerne skal arbejde ud fra. Og Miljøministeriet skal vide, hvor store krav de skal stille, og hvad prisen vil være," siger forskningschef Bo Riemann, fra DMU (Aarhus Universitet), der har oprettet instituttet i samarbejde med svenske myndigheder.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024