Om håndtering af elektronikaffald

27/6-06: Jeg har ikke umiddelbart bemyndigelse til at bede de kollektive ordninger om nærmere oplysninger om deres fremgangsmåde ved indgåelse af kontrakter om håndtering af elektronikaffald, svarer ministeren.
Dokumentation
Spørger: Lene Hansen (S)

Spørgsmål S 5451: Er det korrekt, at udbuddet er sket på et omfattende grundlag, men at man i forbindelse med kontrakttildelingerne helt har set bort fra udbuddet?

Svar fra ministeren: Jeg forstår spørgsmålet således, at spørgeren henviser til de private kollektive ordningers fremgangsmåde i forbindelse med indgåelse af kontrakter med affaldsbehandlere om håndtering af elektronikaffald. Disse kontrakter er indgået på vegne af producenter og importører af elektrisk og elektronisk udstyr, som er medlemmer af de pågældende kollektive ordninger.

De kollektive ordninger er private organisationer, som ikke er omfattet af EU’s udbudsregler. De skal selvfølgelig overholde den gældende lovgivning, herunder konkurrencelovgivningen. WEEE-direktivet (2002/95/EF) er gennemført i dansk ret gennem en ændring af miljøbeskyttelsesloven (lov nr. 385 af 25. maj 2005) og elskrotbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 664 af 27. juni 2005).

De danske regler om producentansvar for elektronikaffald regulerer imidlertid ikke private aftaler mellem de økonomiske aktører på dette affaldsområde. Der findes ikke krav om, at producenter og importører skal oplyse miljømyndighederne om fremgangsmåden ved indgåelse af sådanne aftaler.

Jeg har derfor ikke anledning til at gribe ind over for eller stille krav til de kollektive ordninger i forbindelse med deres evt. licitationer og efterfølgende aftaler med virksomheder, der indsamler og behandler elektronikaffald, så længe disse aftaler overholder den berørte miljølovgivning. Jeg har ikke umiddelbart bemyndigelse til at bede de kollektive ordninger om nærmere oplysninger om deres fremgangsmåde ved indgåelse af kontrakter om håndtering af elektronikaffald.

Miljøstyrelsen har over for mig oplyst, at styrelsen er blevet bekendt med, at den kollektive ordning Elretur har indhentet regionalt opdelte tilbud. Miljøstyrelsen har imidlertid ikke nærmere kendskab til de konkrete kontrakttildelinger.

Jeg vil afslutningsvis gerne gøre det klart, at et enigt Folketing – på baggrund af EU-regler – har vedtaget den regulering, der lægger behandling af elektronikaffald over i privat regi, og som styres af private aftaler, som affaldsmyndighederne ikke umiddelbart kan gribe ind over for.

Spørgsmål S 5452: Kan man konkludere, at der er udbudt noget og skrevet kontrakter på noget helt andet?

Svar fra ministeren: Jeg vil henvise til min besvarelse af spørgsmål 5451.

Spørgsmål S 5453: Kan man konkludere, at der herved er sket en overtrædelse af EU-udbudsreglerne?

Svar fra ministeren: Producenter og importører af elektrisk og elektronisk udstyr hhv. deres kollektive ordninger er ikke omfattet af EU-udbudsregler og kan dermed ikke gøre sig skyldig i at overtræde reglerne.

I øvrigt vil jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 5451.

Spørgsmål S 5454: Hvilke kontrolforanstaltninger har ministeren stillet op for at overvåge udbudsprocessen?

Svar fra ministeren: Jeg vil henvise til min besvarelse af spørgsmål 5451

Spørgsmål S 5455: Er udbudsprocessen forløbet til ministerens tilfredshed?

Svar fra ministeren: Jeg vil henvise til min besvarelse af spørgsmål 5451.

Spørgsmål S 5456: Hvilke garantier har man forlangt af de private firmaer for, at de kunne overtage arbejdet?

Svar fra ministeren: Jeg forstår spørgsmålet således, at der hentydes til garantier, som de kollektive ordninger har forlangt af affaldsbehandlere.

Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 5451, har jeg ikke kendskab til de konkrete aftaler, der er indgået mellem de kollektive ordninger og affaldsbehandlere.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024