Om produkter med nanopartikler

5/5-06: På hvilket grundlag er godkendelser til produkter, der indeholder nanopartikler, givet?
Dokumentation
Spørger: Karen Hækkerup (S)

Spørgsmål S 4558: Påtænker ministeren at indføre lovkrav for produkter, herunder rengøringsmidler, der indeholder nanopartikler?

Begrundelse: Der kan nu i Danmark købes rengøringsmidler, der indeholder nanopartikler. De har en fantastisk virkning, og er et vindue eksempelvis behandlet med midlet, så er det nærmest selvrensende i et par år. Det lyder jo som enhver husmoders drøm, men det er stærkt bekymrende, at man åbenbart ikke ved ret meget om, hvordan disse nanopartikler virker. Rengøringsmidlerne købes i forstøverflasker og har derfor let adgang til luftvejene på dem, der anvender dem. Derfor rejser eksperter nu tvivl om, hvorvidt produkterne er farlige at anvende. Tvivlen er blevet forstærket af, at mange tyskere er blevet syge og har fået vand i lungerne efter at have anvendt produkterne. Der er derfor behov for, at forbrugerne kan få klar besked. Er disse produkter farlige, og hvad gør ministeren for at sikre forbrugerne mod eventuelle skadevirkninger fra disse produkter.

Spørgsmål S 4559: På hvilket grundlag er godkendelser til produkter, der indeholder nanopartikler, givet?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 4558.

Spørgsmål 4560: Vil et vindue, der er behandlet med rengøringsmiddel med nanopartikler, kun være farligt på anvendelsestidspunktet, eller er det eventuelt farligt i længere tid?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 4558.

Spørgsmål S 4561: Vil ministeren fraråde, at børn opholder sig i et lokale, der bliver eller er blevet behandlet med rengøringsmidler indeholdende nanopartikler?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 4558.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024