Ræven skal vogte gæs

Kan man forestille sig, at danske fanger må lave deres egne regler for derefter at sætte fængselsbetjentene til at holde øje med, at fangerne overholder dem? Nej, vel. Men det er netop det, der kan ske på miljøområdet, mener professor. KL afviser: Kommunerne skal nok sørge for, at gæssene har det godt.
Marie Andergren

Det er som at sætte ræven til at vogte gæs. Problemet er, at kommunerne fremover skal godkende og fastsætte vilkår for virksomheder, som de selv driver, mens staten skal føre tilsynet. Det svarer lidt til, at staten siger: Hvad vil du gerne have ført tilsyn med hos dig selv?

Lars Bo Langsted
Professor ved Aalborg Universitet
Fakta
  • Der findes herhjemme ca. 6.600 virksomheder, der er godkendelsespligtige efter miljøbeskyttelsesloven, og heraf har i dag ca. 2.400 amterne som godkendelsesmyndighed. De resterende har kommunerne som myndighed.

  • Det, der lægges op til med strukturreformen, er, at staten skal overtage godkendelsen af ca. 250 af virksomhederne, og kommunerne resten - herunder også godkendelsen af egne virksomheder.

  • Kommunale virksomheder er eksempelvis en række affaldsdeponeringsanlæg, mindre forbrændingsanlæg og materielgårde.


  • Kilde: Altinget
    Kan man forestille sig, at danske fanger må lave deres egne regler for derefter at sætte fængselsbetjentene til at holde øje med, at fangerne overholder dem?

    Nej, vel.

    Alligevel er det netop det, der kan komme til at ske på miljøområdet i forbindelse med udmøntningen af kommunalreformen.

    Det mener professor i erhvervsret ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted. Han retter en skarp kritik mod ændringerne i miljøbeskyttelsesloven:

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024