Rød blok fremsætter blå bloks pesticid-afgift

PESTICID: Auken fremsætter en ny afgift, som i store træk ligner den afgift, som VKO planlagde. Landbrug & Fødevarer er positiv, mens Naturfredningsforeningen ikke mener, at afgiften er nok.
Foto: Peder Størup
Anders Jerking
Efter i årevis at have tordnet mod VK-regeringens pesticid-indsats fremsætter miljøminister Ida Auken (SF) nu et forslag til en afgift på sprøjtemidler, som i store træk ligner den afgift, som VKO blev enige om i Grøn Vækst-aftalen fra 2009.

"Den afgift, vi foreslår, er stort set den samme, som den tidligere regering planlagde, og derfor har jeg en klar forventning om, at vi får opbakning fra alle Folketingets partier til denne afgift," sagde miljøministeren på et pressemøde torsdag.

I dag pålægges afgiften efter sprøjtemidlernes værdi, men fremover pålægges hvert enkelt pesticid en afgift, hvor afgiften stiger for de mest skadelige midler, mens mildere pesticider bliver billigere. Det skal få landmænd til at vælge de mindst belastende produkter. Auken regner med, at det vil få belastningen til at falde med 40 procent i løbet af nogle år.

Præcis som den tidligere regering foreslog, skal afgiften indbringe et merprovenu på 150 millioner om året. Til gengæld bliver landbrugets skattelettelser ikke rullet tilbage.

"Heri ligger selvfølgelig også, at denne regering er optaget af at bevare produktionen af gode, sunde fødevarer i Danmark og at bevare danske arbejdspladser," siger Auken.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024