Debat

S i EU: Von der Leyens nye kommission er ved at gøre kampen mod giftstoffer endnu hårdere

Hvordan har EU forestillet sig at sikre forbrugernes sundhed, når man samtidig vil forenkle regulering til fordel for industrien? Ursula von der Leyen har fem år til at vise, at hendes nye kommission ikke tillader giftig kemi, skriver MEP Christel Schaldemose.

"Danmark er et af de mest
digitaliserede lande i EU, hvilket gør os særligt udsatte for produkter fra
globale virksomheder som Temu, Wish og Amazon, der ofte sælger varer, som ikke
overholder EU’s kemikalieregler," skriver Christel Schaldemose.
"Danmark er et af de mest digitaliserede lande i EU, hvilket gør os særligt udsatte for produkter fra globale virksomheder som Temu, Wish og Amazon, der ofte sælger varer, som ikke overholder EU’s kemikalieregler," skriver Christel Schaldemose.Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Christel Schaldemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er nu gået noget tid siden, at EU's Kommissionsformand, Ursula von der Leyen, blev genvalgt, og med det nye hold af kommissærer, har hun sat fokus på, hvilke dagsordener der nu skal op til debat i EU.

Min bekymring for farlige kemikalier i hverdagen deler kommissionsformanden tilsyneladende ikke

Christel Schaldemose
MEP (S)

Blandt dem er kemikalier. For von der Leyen har lovet en ny kemikaliepakke, der skal forenkle EU's eneste kemilovgivning, Reach-lovgivningen. Men der tegner sig et bekymrende billede af en kommissionsformand, der har valgt at prioritere industrien frem for forbrugerne.

Når du pakker rugbrødshapserne ind i plastikfolie eller laver spejlæg på non-stick-pander, sniger kemikalierne sig ind i din hverdag –  helt uden at du ser det.

De ophober sig i miljøet og i din krop, uden mulighed for at blive nedbrudt. Og selvom de er usynlige, kan konsekvenserne være alvorlige: kræft, leverskader og fertilitetsproblemer. At smøre madpakker bør ikke være et spil med din sundhed – men det er desværre realiteten.

Kemireglerne dækker ikke

EU's store kemikalielov, Reach, er den vigtigste lovgivning, vi har i EU til at sikre, at EU-borgere ikke fylder deres hverdag med unødvendige kemikalier. Men den er ikke blevet revideret siden 2009, og på 15 år er markedet for kemikalier ændret markant.

Vi har nu langt større indsigt i de sundheds- og miljøskader, som hormonforstyrrende stoffer og andre farlige kemikalier kan forårsage. Alligevel har vi ikke opdateret reglerne for at beskytte forbrugerne mod disse stoffer.

Samtidig lever vi i en tid, hvor vi handler mere online end nogensinde før, især i Danmark. Vi er et af de mest digitaliserede lande i EU, hvilket gør os særligt udsatte for produkter fra globale virksomheder som Temu, Wish og Amazon, der ofte sælger varer, som ikke overholder EU's kemikalieregler.

Læs også

Der mangler klarhed om, hvordan EU har forestillet sig at sikre forbrugernes sundhed og sikkerhed, når man samtidig vil forenkle reguleringen til fordel for industrien.

De sidste 18 år har jeg kæmpet for, at højrefløjen i EU ikke bare giver gaver til industrien, men i stedet sikrer en reel beskyttelse af forbrugernes rettigheder. Min bekymring for farlige kemikalier i hverdagen deler kommissionsformanden tilsyneladende ikke, og jeg frygter, at kampen for en giftfri hverdag kun bliver hårdere i de kommende år.

Fuldkomment forbud

Stod det til mig, vil jeg sikre to centrale målsætninger for en ny pakke for kemikalieindustrien, som skal forenkle Reach og skabe klarhed om evighedskemikalier, med forbrugerne i centrum.

Ursula von der Leyen har nu fem år til at vise, at hun tager forbrugernes sundhed og sikkerhed alvorligt.

Christel Schaldemose
MEP (S)

For det første, skal det ikke være et lotteri at handle ind. Vores opgave er at sikre, at de farlige kemikalier slet ikke ender hos forbrugerne. PFAS og hormonforstyrrende kemikalier skal helt forbydes. Det er ikke nok at regulere mængden – de skal fjernes fuldstændigt fra produkterne.

For det andet skal reglerne være de samme for alle virksomheder. Danskerne handler mere online end nogensinde før, og det gør os særligt udsatte for produkter fra virksomheder som Temu, Wish og Amazon.

Ofte sælger de varer, der ikke overholder EU's regler for kemikalier. De udnytter smuthuller i lovgivningen og lever ikke op til de samme standarder som varer, der bliver solgt på gågaden. Ingen virksomheder burde kunne sætte profit over forbrugernes sundhed.

Ursula von der Leyen har nu fem år til at vise, at hun tager forbrugernes sundhed og sikkerhed alvorligt. Fem år til at stoppe kemikalieindustrien fra at diktere dagsordenen. Vi skal sikre en giftfri hverdag for alle europæere. Det er på tide, at vi tager ansvar for en grøn og giftfri fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024