SF foreslår naturplan til 2 mia. kr.

NYHED: Landbruget og miljøministeren afviser SF's naturplan, der skal sikre mere natur. Den 2 mia. kr. dyre plan skal finansieres via statskassen og landbrugsstøtten.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er simpelthen useriøst og utroværdigt, hvad SF lægger frem. At øge naturarealet til 35 procent koster mange milliarder, og så foreslår de 100 millioner kroner fra en ukendt pulje. Det rækker ingen steder.

Troels Lund Poulsen
(V)
Fakta

SF's ti redskaber til at nå målene i naturplanen. 

1) Regelforenkling af love og regler om beskyttelse af natur.

2) Udformning af en helt ny og enkel arealforvaltningslov og ændring af naturbeskyttelsesloven, så fredsskov bliver en beskyttet naturtype på linie med enge eller heder.

3) Styrkelse af miljølovgivningen, så miljøbelastningen fortsat bliver reduceret for både private og industrien, herunder ikke mindst landbruget.

4) Gennemførelse af en lands- og kommuneplanlægning, der sikrer eksisterende natur og genopretning af natur. Indførelse af en sondring mellem vild natur, ekstensivt udnyttede områder (de naturrige arealer, hvor man ikke sprøjter, gøder eller bygger), og intensivt udnyttede områder (alle andre arealer, dvs. intensivt landbrug, byer, sommerhusområder, veje og anlæg osv.).

5) Gennemførelse af en planlægning overalt ved de danske kyster, så der er taget stilling til, hvor der skal gennemføres kystsikring, og hvor kysten kan udfolde sig i fri dynamik, når klimaforandringerne resulterer i øget vandstand i havet.

6) Opstilling af et mål om, at mindst 35 % af Danmarks areal skal opnå status som natur (inkl. fredsskov), dvs. være omfattet af naturbeskyttelsesloven, inden år 2050. Opstilling af et mål om, at mindst 10 % af dette naturareal til enhver tid fra og med år 2015 skal være vild natur, der passer sig selv, mens resten skal være kulturbetinget.

7) Udlægning af mindst 10 % af Danmarks farvande som fiskeri- og forstyrrelsesfri reservater inden år 2015, og stop for fiskeri med bundskrabende redskaber, der ødelægger havbundens natur.

8) Vedtagelse af mål for alle naturarealer og indførelse af plejepligt i forhold til disse mål.

9) Skabelse af større folkelig bevidsthed og stolthed over Danmarks natur ved blandt andet at etablere flere nationalparker, styrke skolernes undervisning i natur og besøg i naturen og styrke folkeoplysning og debat om natur.

10) Finansiering af naturindsatsen ved at omlægge landbrugsstøtten til målrettet naturpleje, opkøb af naturområder, skovrejsning og genopretning af natur. Alternativt afsættelse af de nødvendige midler på finansloven. Skabelse af gode betingelser for, at private fonde, virksomheder og organisationer kan engagere sig i naturbeskyttelsesarbejde, der gavner almenvellet.


Kilde: SF

Skov og natur skal fylde 35 procent af Danmarks areal i 2050. Det er blandt de mål, som SF har sat i deres nye naturudspil, som partiet fremsætter som beslutningsforslag i Folketinget i dette efterår.

Planen har følgende mål:

Der skal udlægges fiskeri- og forstyrrelsesfri naturreservater til havs, således at mindst 10 pct. af arealet af de danske farvande senest i 2015 er beskyttet som vild natur samt som yngle- og opvækstområder for fisk m.v.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024