SF: Regeringen flygter fra sit ansvar

Om få dage kalder Miljøministeriet til første møde i Kvalitetsstyringsudvalget. Det skal sikre en ensartet praksis på miljøområdet, når kommuerne overtager miljøansvaret. Men oppositionen kalder kvalitetsstyringen et "tomt begreb"
Marie Andergren

Det svarer til, at man smider en mand i vandet, og så først i det øjeblik, han er ved at drukne, begynder at overveje et svømmekursus. Manden er miljøet, og det er ved at drukne. Regeringen aner ikke, hvordan kvaliteten skal sikres i praksis. Det burde man have afklaret, inden man smed manden i vandet

Jørn Jespersen (SF)
Miljøordfører
I løbet af de nærmeste dage vil Miljøministeriet udsende en invitation til interesseorganisationer og myndigheder om at deltage i det såkaldte "Kvalitetsstyringsudvalg."

Udvalget skal inden den 1. maj 2005 komme med anbefalinger til, hvordan man sikrer en ens praksis på miljøområdet, når kommunerne - som følge af strukturreformen - overtager størstedelen af miljøansvaret fra 1. januar 2007.

Opposition bør glæde sig
Ifølge miljøminister Connie Hedegaard (K) vil udvalget være med til at sikre, at kommunerne ikke forvalter miljøopgaverne dybt forskelligt:

Dokumentation

Om Kvalitetsstyringsudvalget

  • Baggrund: Kommunalreformen indebærer en væsentlig decentralisering af opgavevare-tagelsen på natur- og miljøområdet. Ansvaret for de fleste borger- og virksomhedsrettede myndighedsopgaver vil fremover være samlet i kommunerne. For at understøtte en hurtig opbygning af ekspertise og sikring af et højt kvalitetsniveau ønsker regeringen, at kommunerne etablerer en kvalitetsstyringsordning. Ordningen skal styrke de decentrale natur- og miljøadministrationer og dermed bidrage til at sikre borgere og virksomheder en effektiv og ensartet administration.

  • Formål: Kvallitetsudvalgets opgave er at opstille anbefalinger til, hvordan en kvalitetsstyringsordning på natur- og miljøområdet bør udformes – både med hensyn til indhold og form. I udformningen af ordningen skal der lægges vægt på opbygning af kompetencer og decentral kvalitetssikring. Udvalget skal i sit arbejde overveje hensigtsmæssigheden af forskellige metoder i forhold til følgende elementer i en kvalitetsstyringsordning f.eks.:

    1. Sikring af de fornødne faglige kompetencer, som skal være til rådighed for kommunerne til at løse de nye opgaver

    2. Opstilling af kvalitetsmål for løsning af væsentlige lovbestemte opgaver

    3. Sikring af koordination på tværs af kommunegrænser

    4. Dokumentation af indsatsen i kommunerne

  • Medlemmer: Følgende tilbydes at deltage i udvalget: Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Dansk Industri, Landbrugsraadet, Dansk Landbrug, Danmarks Naturfredningsforening, Finansministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Miljøministeriet (Skov- og Naturstyrelsen, Kort & Matrikelstyrelsen og Mil-jøstyrelsen).

  • Tidsplan: Udvalgsarbejdet skal afsluttes ultimo april 2005 med en rapport, som kan danne grundlag for eventuel udarbejdelse af lovforslag m.h.p. fremsættelse i Folketingssamlingen 2005/06.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024