Skuffelse over vand- og naturplaner

REAKTIONER: Organisationer og oppositionen er skuffede over de vand- og naturplaner, som i går blev sendt i høring.
Anders Jerking
Niels Jørgen Pedersen, viceformand, Landbrug & Fødevarer:
"Målsætningen om at reducere 19.000 tons kvælstof er vi ikke positive over for. Det er alt for meget og en meget ambitiøs reduktion, som kommer til at koste penge. Når det er sagt, er det positivt, at man går efter en målrettet regulering, så man sætter ind der, hvor man får mest for pengene. Tidligere har vi især haft generelle reguleringer, som giver en lille smule og skader en masse. Det er også godt, at indsatsen skal ske i samarbejde med landmanden, og at der er kompensation til landmænd, der bliver berørt," siger Niels Jørgen Pedersen til Altinget.

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident, Danmarks Naturfredningsforening:
"Der er ikke meget nyt. Det er opkog af gamle forpligtelser over for EU og mål, som man ikke har nået. Målene er jo fastlagt i Grøn Vækst, hvor ambitionerne var alt for små, fordi regeringen prøver at slippe med den lavest mulige indsats i forhold til de krav, som direktiverne stiller. I forhold til vandplanerne vurderer vi, at man ikke lever op til vandrammedirektivet. Kvælstofsreduktionen er for lille, og det er jo kun en meget lille del af vandløbene, som man tager fat på. I forhold til naturplanerne er det elastik i metermål uden tidsfrister, ligesom det slet ikke er nok kun at lave en indsats i Natura 2000-områderne," siger Ella Maria Bisschop-Larsen til Altinget.

Hanne Lyng Winter, havbiolog, Greenpeace
"Naturplanerne dumper fuldstændig på hele havområdet. Selvom 12 procent af de danske have skal beskyttes med de nye forvaltningsplaner, fik de marine områder stort set ingen plads i regeringens fremlæggelse. Og det er der nok en grund til, for de fremlagte planer taler kun om virkemidler, der kan tages i brug. Ikke hvad der konkret må og skal gøres for at redde vores truede havområde. Det ser ikke ud til, at regeringen har forstået præcis, hvor udsat livet i havet er. Havmiljøet er under et enormt pres, og det går kun den forkerte vej. Der er for eksempel brug for forbud mod fiskeri og forbud mod udvinding af sand og grus fra de områder. De områder, der er udpegede som 'beskyttede' - altså Natura 2000-områderne - skal fredes fuldstændigt," siger Hanne Lyng Winter i en pressemeddelelse.

Mette Gjerskov (S), miljøordfører:
"Det eneste historiske ved miljøministerens vand- og naturplaner er, at det er en historisk langsommelig implementering af EU-regler efter laveste fællesnævner. Det er ligesom en lystfiskerhistorie - jo længere tid, der går, des større bliver den fisk, der hoppede af krogen. Ingen nye penge, samme slappe miljømål som i Grøn Vækst, og klimaindsatsen er ikke-eksisterende. Det er ufatteligt, at regeringen kan få så lidt ud af det lange og grundige forarbejde," skriver Mette Gjerskov i en skriftlig kommentar.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024