Slut med fælleskommunale miljøcentre

NYHED: Regeringen har med opbakning fra DF lagt op til, at det skal være slut med kommunernes fællesskaber, som har myndighedskompetencer. KL har kæmpet for at bevare denne mulighed, mens DI, Landbruget og Danmarks Naturfredningsforening jubler.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Kommunerne vil således – også efter den 1. januar 2007 - kunne indgå i kommunale samarbejder om opgaveløsningen på miljøområdet, men bør ikke længere have mulighed for at afgive deres myndighedskompetence til samarbejderne.

Connie Hedegaard
Miljøminister, i et brev til Miljøudvalget
Strukturreformens ikrafttræden 1. januar 2007 betyder efter al sandsynlighed, at kommunerne må vinke farvel til de fælleskommunale miljøcentre og andre fællesskaber, hvor der bliver truffet myndighedsafgørelser.

Miljøminister Connie Hedegaard har informeret Folketingets Miljøudvalg om, at Dansk Folkeparti og regeringen er blevet enige om, at de nye kommuner ikke må oprette eller bibeholde deres fælleskommunale selskaber, som har myndighedskompetencer.

Dansk Industri, Landbrugsraadet og Danmarks Naturfredningsforening er særdeles tilfredse med regeringens beslutning, som de mener fjerner en demokratisk uskik.

De er imod de fælleskommunale miljøcentre og andre fællesskaber med magtbeføjelser, fordi afgørelser og beslutninger om f.eks. miljøgodkendelser, tilladelser og påbud i så fald bliver truffet på for lang afstand af de hjemlige rådhuse og ansvarlige politikere.

Dokumentation
Brevet fra Miljøministeren til Folketingets Miljøudvalg om regeringens holdning til de kommunale fælleskaber:

Til:
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Christiansborg J.nr. 113-0099
1240 København K
Den 24. april 2006

Om myndighedskompetence til kommunale fællesskaber efter kommunalreformen.

I forbindelse med gennemførelsen af kommunalreformen tilkendegav jeg over for Folketinget, at jeg senere ville lægge op til en nærmere stillingtagen til, hvilke beføjelser de fælleskommunale samarbejder på miljøområdet skal have.

Kommunerne har i dag mulighed for at overføre/delegere myndighedskompetence til kommunale fællesskaber på tre af Miljøministeriets lovområder: vandforsyningsloven, jordforureningsloven og miljøbeskyttelsesloven.

Der findes i dag ca. 15 fælleskommunale miljøcentre, der løser myndighedsopgaver i forskelligt omfang – f.eks. ved at træffe afgørelser såsom at føre tilsyn med virksomheder, udstede påbud eller meddele dispensationer m.v.

Overførsel af kommunale driftsopgaver – f.eks. drift af et forbrændingsanlæg og en gen-brugsstation - til kommunale fællesskaber kræver ikke lovhjemmel.

Miljøministeriet har indhentet synspunkter fra KL, Dansk Industri, Dansk Landbrug, Landbrugsrådet og Danmarks Naturfredningsforening på spørgsmålet om kommunernes fortsatte adgang – herunder udvidet adgang - til at overføre myndighedsopgaver til fælleskommunale selskaber.

KL ønsker de bestående muligheder opretholdt og på nærmere specificerede områder i et vist omfang også udvidet. De øvrige fire organisationer har alle udtalt sig imod.

Kommunale fællesskaber er blevet kritiseret med synspunkter om uklart politisk ansvar og demokratiunderskud, ligesom fællesskaberne kan være imod princippet om én indgang for borgerne.

På denne baggrund er regeringen og Dansk Folkeparti enige om, at der ikke fremover bør være mulighed for at overføre myndighedskompetence til kommunale fællesskaber på miljøområdet.

På affaldsområdet vil der dog på et senere tidspunkt - som opfølgning på anbefalingerne fra en arbejdsgruppe om organisering af affaldssektoren - blive taget stilling til om der eventuelt skal være en begrænset adgang til at overføre myndighedskompetence.

Kommunerne vil således – også efter den 1. januar 2007 - kunne indgå i kommunale samarbejder om opgaveløsningen på miljøområdet, men bør ikke længere have mulighed for at afgive deres myndighedskompetence til samarbejderne.

Der lægges således heller ikke op til en begrænsning af kommunernes muligheder for at overføre driftsopgaver til kommunale fællesskaber.

Regeringen har til hensigt at fremsætte et lovforslag til efteråret efter sædvanlig forudgående hø-ring, således at det kan træde i kraft pr. 1. januar 2007 eller evt. efter udløbet af en kortere over-gangsperiode herefter.

Af hensyn til kommunernes videre planlægning af opgavevaretagelsen på miljøområdet finder regeringen det imidlertid nødvendigt allerede nu at orientere om regeringens og Dansk Folkepartis holdning til spørgsmålet.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024