Statsministeriet holder oplysninger tilbage

Beslutningen om at ændre i Mariann Fischer Boels revisornotat foregik udelukkende på embedsmandsplan, siger Anders Fogh Rasmussen. Men Keld Albrechtsen (EL) tror ikke på, at alle oplysninger er kommet frem. Han beder nu om aktindsigt i sagen
Cecilie Bech

Jeg har allerede offentligt taget afstand fra, at der i Statsministeriet er foretaget ændringer i et dokument inden udlevering, og det er i utvetydige vendinger blevet tilkendegivet overfor de involverede embedsmænd, at der var tale om en forkert beslutning

Anders Fogh Rasmussen (V)
Statsminister
Keld Albrechtsen (EL) mener ikke, at alle oplysninger er kommet på bordet i sagen om et ændrede revisornotat, der ved en fejl blev stilet til Statsministeriet for godt 14 dage siden - i stedet for til Mariann Ficher Boel, der tilfældigt har en kontrostol i Statsministeriet.

Keld Albrechtsen beder nu om aktindsigt i sagen.

Keld Albrechtsen er ikke tilfreds statsministerens svar på, hvilken rolle statsministeriet har haft i forbindelse med udarbejdelsen af det omtalte revisornotat.

"Efter min opfattelse er statsministerens svar ikke fyldestgørende. Der har været en kontakt mellem revisoren og statsministeriet om indholdet i revisorredegørelsen. Jeg har også fået oplysninger om, at det hænger sådan sammen," siger Keld Albrechtsen til FødevareTinget.

Dokumentation
Sagsforløbet ifølge Statsministeriet
Efter regeringens indstilling af Mariann Fischer Boel til stillingen som dansk EU-kommisær aftales, at Statsministeriet i en overgangsperiode vil stille lokaler til rådighed for Mariann Fischer Boel og yde sekretariatsbistand, indtil opgaverne vil blive varetaget af kommissionen. I Statsministeriet bistås Mariann Fischer Boel af enkelte medarbejdere i ministeriets udenrigsområde samt en akademisk medarbejder, der udlånes fra Fødevareministeriet.

I forbindelse med, at der fra oppositionens side sættes spørgsmåltegn ved, hvorvidt Mariann Fischer Boels ejerskab af en landejendom er foreneligt med EU-traktatens bestemmelse om, at en kommissær ikke må udøve erhvervsmæssig virksomhed, anmoder Marianne Fischer Boel om en revisorredegørelse for de nærmere ejer- og driftsforhold for den landbrugsvirksomhed, som hendes ægtefælle driver.

Revisorredegørelsen fremsendes til Statsministeriet, hvor Mariann Fischer Boel som nævnt har kontor. Ved modtagelsen i ministeriet den 16. august konstateres, at redegørelsen ikke blot er fremsendt, men også stilet til Statsministeriet. Dette forhold vurderes at være en formel, teknisk fejl. Redegørelsen er ikke en sag i Statsministeriet, og den burde enten være stilet til Mariann Fischer Boel, som har anmodet om den, eller til kommissionen, som skal anvende de i redegørelsen indeholdte oplysninger i deres sagsbehandling.

Henset til fejlens helt formelle karakter, som er uden relevans for det substantielle indhold, foretages der imidlertid intet yderligere i den anledning, og redegørelsen videresendes samme dag til Kommissionen i den form, den er modtaget.

Torsdag den 20. august retter journalister fra hhv. Danmarks Radio og Jyllands-Posten henvendelse til en af de medarbejdere i Statsministeriet, som bistår Mariann Fischer Boel, og anmoder om at få udleveret en kopi af regørelsen. Udleveringen af redegørelse vurderes af de involverede medarbejdere i Statministeriet som ganske uproblematisk, dog overvejes spørgsmålet om den formelt forkerte adressat endnu engang, og det besluttes at fjerne adressaten for at undgå at den fejlagtige angivelse af Statsministeriet som modtager giver anledning til misforståelser. På grund af en forglemmelse bliver adressaten på de to kopier af redegørelsen, som afsendes fra Statsministeriet mandag den 23. august, imidlertid ikke fjernet.

Efter at Statsministeriets udgående post er afleveret til Post Danmark om eftermiddagen den 23. august, kommer en af de involverede medarbejdere i tanke om, at adressaten ikke er blevet slettet på de afsendte kopier af redegørelsen.

I et forsøg på at rette op på fejlen henvender den pågældende sig personligt - og uden at konferere med hverken Mariann Fischer Boel eller kolleger - på Københavns Postcenter og anmoder som medarbejder i Statsministeriet om, at forsendelserne til hhv. Danmarks Radio og Jyllands-Posten standses, da der er fejl i indholdet. Post Danmark ekspederer herefter anmodningen i henhold til deres interne retningslinier.

Brevet til Jyllands-Posten standses inden udbringningen. Brevet til Danmarks Radio når at komme frem den 24. august, og den pågældende journalist nægter på trods af anmodning fra Post Danmark at tilbagelevere det. Danmarks radio retter efterfølgende henvendelse til ledelsen på Københavns Postcenter med henblik på at få opklaret baggrunden for ønsket om tilbagelevering. Post Danmark bekræfter over for journalisten, at Statsministeriethar anmodet om at stoppe forsendelsen, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Journalisten retter henvendelse til Statsministeriet i form af en anmodning om aktindsigt indeholdende en gengivelse af forløbet som bekræftet af Post Danmark.

Tirsdag den 24. august ringer journalisten fra Jyllands-Posten til en medarbejder i Statsministeriet og oplyser, at han ikke har modtaget en kopi af redegørelsen med dagens post. Den pågældende medarbejder, som er identisk med den medarbejder, der har søgt at standse de to breve, fremsender samme dag - efter at have slette adressaten - redegørelsen pr. telefax til journalisten.

Onsdag den 25. august fremsender den pågældende medarbejder kopier af redegørelsen - uden adressat - til yderligere en række personer, som har rettet henvendelse herom, heriblandt medlem af Folketinget Keld Albrechtsen og en journalist fra Ekstra Bladet.

Foranlediget af aktindsigtsanmodningen tages der fra Statsministeriets administrative ledelse den 25. august kontakt til de medarbejdere, der må anses at være bekendt med brevene til Danmarks Radio og Jyllands-Posten. De pågældende medarbejdere benægter samstemmende ethvert kendskab til det beskrevne beløb. Danmarks Radio orienteres på denne baggrund om, at Statsministeriet ikke kan bekræfte forløbet. Statsministeriet retter imidlertid henvendelse til Post Danmark med anmodning om en redegørelse for forløbet. Post Danmarks informationschef bekræfter forløbet og fremkommer med detaljerede oplysninger om henvendelsen til Københavns Postcenter mandag den 23. august, herunder navnet på den pågældende.

På baggrund af de nye detaljerede oplysninger rettes fornyet henvendelse til den navngivne medarbejder, som om aftenen den 25. august erkender forløbet.

Den pågældende medarbejder gør ikke længere tjeneste i Statsministeriet.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024