Undersøger pantsystem for vandflasker

9/1-06: Ministeren har bedt Miljøstyrelsen om at undersøge mulighederne for og konsekvenserne af en eventuel udvidelse af pantsystemet således at det også omfatter vandflasker.

Dokumentation
Spørger: Jytte Wittrock (S)

Spørgsmål S 1543: Vil ministeren kommentere artiklen i forbrugerbladet TÆNK, december 2005, hvor det fremgår, at Rambøll og LOGISYS i en rapport fra 2004 konkluderer, at man kan forvente en "markant miljømæssig fordel" ved at indlemme plastflasker i det allerede eksisterende pantsystem?

Svar fra ministeren: Artiklen "Vand på flaske skader miljøet" er en af flere artikler om temaet "Vandland" i TÆNK, december 2005. Med artiklerne har TÆNK sat fokus på vores stigende forbrug af kildevand og mineralvand uden kulsyre på flasker som alternativ til vand fra vandhanen. Ikke kun produktion, transport og bortskaffelse af emballagerne til kildevand mv. har miljømæssige konsekvenser, men også produktionen (udvindingen) og transporten af kildevandet mv. påvirker miljøet. For miljøets skyld bør vi derfor vælge at drikke vand fra hanen i stedet for vand på flaske.

Undersøgelsen, som nævnes i TÆNKs artikel, blev igangsat på foranledning af Detailhandelspanelet og afrapporteret i Miljøprojekt nr. 896, 2004. I rapporten vurderes miljømæssige, økonomiske og andre forhold ved genanvendelse (via pantsystem eller kommunal indsamling) af fem udvalgte engangsemballager, herunder plastflasker til kildevand og mineralvand uden kulsyre.

Det er korrekt, at det i rapporten bl.a. konkluderes, at der – sammenlignet med den nuværende affaldshåndtering (forbrænding med energiudnyttelse) - er en miljømæssig fordel ved et pantsystem for plastflasker til kildevand mv. på grund af en forventet høj indsamlingsprocent. Det konkluderes dog også, at der er en miljømæssig fordel ved et kommunalt indsamlingssystem, men fordelen er ikke så stor, da indsamlingsprocenten er lavere.

I rapporten konkluderes videre, at såvel et pantsystem som et kommunalt indsamlingssystem betyder meromkostninger i forhold til den nuværende affaldshåndtering. På positivsiden anføres, at et pantsystem forventes at mindske mængden af henkastet affald og at pantsystemet sandsynligvis vil være logisk for forbrugerne. Endelig vil genanvendelse af plastflaskerne give et lille bidrag til opfyldelse af EU’s genanvendelsesmål for plastemballager.

Jeg har i mit svar på spørgsmål nr. 1343, stillet af Jytte Wittrock, S, bl.a. oplyst, at det væsentligste miljømæssige formål med et pant- og retursystem, er at begrænse mængden af emballageaffald, der henkastes i naturen, langs veje, på gader mv.. Det er ikke vurderingen, at emballager til kildevand henkastes som affald i nær samme omfang, som dåser. Som nævnt, kan der dog være andre end rent miljømæssige formål med at lade emballager til f.eks. kildevand indgå i pant- og retursystemet. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen om at undersøge mulighederne for og konsekvenserne af en eventuel udvidelse.

Jeg kan tilføje, at jeg har valgt at satse på at øge genanvendelsen af ikke blot plastflasker til kildevand, men også andre plastflasker, -dunke og –spande fra husholdninger. Derfor skal kommunerne senest den 1. august 2006 have etableret ordninger, der giver borgerne mulighed for at aflevere emballageaffald af bl.a. plast til genanvendelse.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024