Urimelige sagsbehandlingstider

8/9-05: Det er miljøministerens vurdering, at de lange sagsbehandlingstider i amterne på ingen måde er rimelige for landbruget.
Dokumentation
Spørger: Mette Gjerskov (S)

Spørgsmål S 3271: Er det korrekt, at sagsbehandlingstiden i amterne for landbrugets miljøgodkendelser er 2 til 3 år, og vil ministeren i så fald oplyse om det betragtes som et rimeligt vilkår for et væsentligt erhverv?

Svar fra ministeren: Jeg har forstået spørgsmålet således, at der spørges til sagsbehandlingstiden i amterne for tilvejebringelse af regionplantillæg med VVM-redegørelser for husdyrproduktioner. I følge Skov- og Naturstyrelsens oplysninger fordeler sagsbehandlingstiden vedr. regionplantillæg med VVM-redegørelser for husdyrproduktioner regnet fra offentliggørelse af debatoplæg til endelig vedtagelse i perioden 1999 – medio 2005 sig således:

Antal afsluttede sager i alt: 157
Antal sager med sagsbehandlingstid under 1 år: 35
Antal sager med sagsbehandlingstid under 2 år: 87
Antal sager med sagsbehandlingstid under 3 år: 22
Antal sager med sagsbehandlingstid under 4 år: 7
Antal sager med sagsbehandlingstid under 5 år: 5
Antal sager med sagsbehandlingstid under 6 år: 1

Tilvejebringelse af et plangrundlag for en husdyrprojekt med VVM-pligt er omfattet af procedurer med inddragelse af offentligheden og indsamling af en lang række oplysninger om konsekvenserne af produktionen for miljøet og omgivelserne samt eventuelt gennemførelse af forskellige nødvendige analyser.

Det er alt sammen elementer, som nødvendigvis må indebære, at der medgår forholdsvis megen tid fra myndighederne får oplysning om et husdyrprojekt til der træffes beslutning om projektet.

Jeg vil gerne understrege, at jeg finder det er vigtigt både, at offentligheden inddrages i disse miljøsager, og at myndighederne har tilstrækkelige oplysninger som grundlag for deres beslutning om dem. Det er dog samtidig min vurdering, at de lange sagsbehandlingstider på ingen måde er rimelige for landbruget. Jeg er således glad for, at jeg i juni i år fik opbakning fra et flertal i Folketinget til, at der udformes en ny lov om godkendelse af husdyrbrug til erstatning af den gældende regulering af husdyrbrugene gennem planloven og miljøbeskyttelsesloven.

Fremover samles alle hensyn i en lov, hvorved der altså sker en betydelig forenkling. Jeg vil gerne understrege, at et af formålene hermed er kortest mulig sagsbehandlingstid. Som led i udredningsarbejdet til den nye lov om godkendelse af husdyrbrug, er det derfor også besluttet, at det samtidig skal vurderes, hvordan sagsbehandlingstiden kan afkortes.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024