Vandmiljø i fortsat bedring

Vandmiljøet i Danmark er blevet bedre, for vi renser i højere grad vores spildevand og udleder mindre kvælstof. Men miljøtilstanden i mange vandområder er stadig langt fra målsætningerne, konkluderer ny rapport. Enhedslisten beskylder regeringens Vandmiljøplan III for at være for slap.
Marie Andergren
Vandmiljøet bliver langsomt - men tydeligt - bedre.

Årsag?

Vi er blevet langt bedre til at rense vores spildevand lige som udvaskningen af kvælstof fra dyrkede arealer er faldet.

Sådan lyder konklusionen i den netop offentliggjorte rapport Vandmiljø 2004 fra Danmark Miljøundersøgelser.

Dokumentation
Generelle årsager til at målsætningerne for vandmiljøet ikke er opfyldt

Miljøtilstanden i de fleste vandområder er stadig et godt stykke fra de målsætninger, der er fastsat af amtsrådene i regionplanerne. Der er forskellige årsager til dette for de forskellige typer af vandområder men også fra vandområde til vandområde inden for samme type. Nogle vigtige generelle årsager til dette er:

  • De planlagte tiltag er endnu ikke gennemført fuldt ud. Fx vil rensning af spildevand fra spredt bebyggelse først være gennemført i løbet af de kommende år, og etableringen af vådområder for at begrænse transporten af kvælstof til marine områder (VMP II) er endnu ikke helt fuldført.

  • Miljøforbedringer sker med en vis tidsforsinkelse. Størsteparten af vores grundvand er dannet før den første vandmiljøplan blev iværksat. Det er derfor kun muligt at se virkningen af indsatsen for at forbedre vandmiljøet i det yngste grundvand, som er dannet efter at indsatsen blev iværksat. Virkningen af vandmiljøplanerne vil først vise sig i det ældre grundvand, efterhånden som det bliver udskiftet med nydannet grundvand. I søer og fjorde vil ophobet fosfor fra tidligere spildevandsudledninger kunne forsinke miljøforbedringerne med år eller årtier.

  • Planlagt miljøindsats er endnu ikke iværksat. Aftalen i VMP III om at etablere bræmmer og ekstensivere landbrugsdriften i ådale for at mindske transporten af fosfor er endnu ikke gennemført.

  • Planlagte tiltag er ikke tilstrækkelige til at opnå den politisk fastsatte miljøkvalitet. Mange søer og fjorde vil ikke kunne opfylde de nuværende målsætninger med mindre tilførslen af fosfor og kvælstof fra dyrkede arealer falder mere end planlagt. I nogle vandløb vil målsætningen kun blive opfyldt hvis der gennemføres vandløbsrestaurering. Der er også eksempler på at målsætningerne er urealistiske i forhold til de naturgivne forhold eller i forhold til vandindvinding.

    Kilde: Danmarks Miljøundsøgelser


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024