Hans Kristian Skibby
svarer
Simon Kollerup

Hans Kristian Skibby (DF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, at virksomhederne med lovforslaget sikres mod strammere lugtvilkår, hvis Miljø- og Fødevareklagenævnet behandler en klage, hvor beboerne føler sig generet af lugtemissioner

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 81, Spørgsmål 4
Kan ministeren bekræfte, at virksomhederne med lovforslaget sikres mod strammere lugtvilkår, hvis Miljø- og Fødevareklagenævnet behandler en klage, hvor beboerne – i højhuse omfattet af denne lov – føler sig generet af lugtemissioner, som ligger op mod 400 procent over de i dag gældende lugtgrænseværdier?

Svar fra fredag den 17. januar 2020
Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, skal lovforslaget sikre, at lugtvilkår for eksisterende produktionsvirksomheder, som fastsættes efter reglerne i miljøbeskyttelsesloven, ikke skal kunne skærpes alene som følge af planlægning af og etablering af nye boliger.

Der er en årelang praksis for, at når Miljø- og Fødevareklagenævnet behandler klager fra beboere vedrørende lugtemissioner, sker det på baggrund af Miljøstyrelsens vejledninger, og således også lugtvejledningen.

Lugtvejledningen vil på baggrund af lovændringen blive suppleret med vejledende tekst, så det fremgår, at der i medfør af planlovens bestemmelser gælder et sænket beskyttelsesniveau for lugt fra eksisterende produktionsvirksomheder i boligområder, der er udlagt i lugtbelastede områder.

Dette betyder i praksis for eksisterende produktionsvirksomheder, at virksomhederne ikke alene med henvisning til, at boligerne nu er etableret, forhindres i at fortsætte sine igangværende aktiviteter for så vidt angår lugt, som de havde før.

Selv om eksisterende produktionsvirksomheder kan fortsætte deres drift med uændrede lugtvilkår, betyder det dog ikke, at lugtvilkår i miljøgodkendelser og påbud om lugt aldrig kan skærpes, idet en skærpelse kan udspringe af andre omstændigheder end udlagte boliger, som f.eks. mulighed for anvendelse af ny teknologi.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024