Søren Egge Rasmussen
svarer
Dan Jørgensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om ministeren vil bekræfte og redegøre for, at lovforslaget til fulde lever op til VE-direktivet med hensyn til VE-fællesskaber

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 148, Spørgsmål 29
Vil ministeren bekræfte og redegøre for, at lovforslaget til fulde lever op til VE-direktivet med hensyn til VE-fællesskaber?

Svar fra onsdag den 14. april 2021
Bestemmelserne om VE-fællesskaber gennemføres i dansk ret ved en bemyndigelsesbestemmelse i VE-loven og i elforsyningsloven. Det er efter samme fremgangsmåde, som da Folketinget i december 2020 vedtog bestemmelserne om borgerenergifællesskaber.

Ved en bemyndigelsesbestemmelse sikres, at de tekniske regler bliver gennemført på en smidig måde. Danmark vil fortsat være forpligtet til at overholde de krav vedr.

VE-fællesskaber, der fremgår af VE II-direktivet, og som er gengivet i bemærkningerne til det fremsatte lovforslag. Den valgte implementeringsmåde vil dog give mulighed for at indrette og ændre de konkrete regler, så de harmonerer med de relevante praktiske forhold.

Efter vedtagelse af det fremsatte lovforslag vil der blive udstedt en ændringsbekendtgørelse til den gældende borgerenergifællesskabsbekendtgørelse. I bekendtgørelsen vil der - for de VE-fællesskaber, som ejer VE-anlæg, der producerer elektricitet - blive indført samme rettigheder og forpligtelser, som allerede gælder for borgerenergifællesskaber.

Det vil samtidig i bekendtgørelsen blive præciseret, at der stilles krav om, at hvis der er tale om VE-fællesskaber, skal dem, der indgår i fællesskabet være beliggende i nærheden af produktionsanlægget.

Dette nærhedskrav vil dog alene være relevant, når mellemstore virksomheder vil indgå i fællesskabet. Fællesskaber der vedrører elektricitet, hvor der ikke indgår mellemstore virksomheder vil lige så godt kunne gå under betegnelsen borgerenergifællesskab. Nærhedskravet stilles ikke i forbindelse med borgerenergifællesskaber. Borgerenergifælleskaber kan således lige så vel være betegnelsen for et fællesskab, hvor der produceres elektricitet ved brug af vedvarende energikilder som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk det kan være et VE-fællesskab, så længe der ikke indgår mellemstore virksomheder i fællesskabet.

På baggrund af ovenstående forhold og en juridisk analyse er denne implementeringsmåde fundet direktivmedholdig.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024