Preben Bang Henriksen
svarer
Nick Hækkerup

Preben Bang Henriksen (V) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om varetægtsfængsling ved stalking efter lovforslaget kun kan finde sted efter reglerne om “retshåndhævelsesarrest”, dvs. efter retsplejelovens § 762, stk. 2, og ikke efter bestemmelsen i § 762, stk. 1, nr. 2, hvor den mistænkte forventes at begå ny lovovertrædelse af samme beskaffenhed

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 15, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for om varetægtsfængsling ved stalking efter lovforslaget kun kan finde sted efter reglerne om “retshåndhævelsesarrest”, dvs. efter retsplejelovens § 762, stk. 2, og ikke efter bestemmelsen i § 762, stk. 1, nr. 2, hvor den mistænkte forventes at begå ny lovovertrædelse af samme beskaffenhed?

Svar fra torsdag den 18. november 2021
Retsplejelovens § 762, stk. 1, har følgende ordlyd:

Ӥ

762.

En sigtet kan varetægtsfængsles, når der er begrundet mistanke om, at han har begået en lovovertrædelse, som er undergivet offentlig påtale, såfremt lovovertrædelsen efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, og 1) der efter det om sigtedes forhold oplyste er bestemte grunde til at antage, at han vil unddrage sig forfølgningen eller fuldbyrdelsen, eller 2) der efter det om sigtedes forhold oplyste er bestemte grunde til at frygte, at han på fri fod vil begå ny lovovertrædelse af den foran nævnte beskaffenhed, eller 3) der efter sagens omstændigheder er bestemte grunde til at antage, at sigtede vil vanskeliggøre forfølgningen i sagen, navnlig ved at fjerne spor eller advare eller påvirke andre.” Den foreslåede bestemmelse om stalking i straffelovens § 242 vil få en strafferamme på 3 års fængsel, og det vil således være muligt at varetægtsfængsle en person, der sigtes for overtrædelse af § 242, efter retsplejelovens § 762, stk. 1, såfremt betingelserne efter denne bestemmelse i øvrigt er opfyldt, herunder hvis der er bestemte grunde til at frygte, at den sigtede vil begå ny kriminalitet af samme beskaffenhed.

Herudover indebærer lovforslaget, at en person, der sigtes for stalking, fremover vil kunne varetægtsfængsles, hvis hensynet til retshåndhævelsen kræver det, og der er udsigt til, at den sigtede vil få en straf på mindst 60 dages ubetinget fængsel, jf. retsplejelovens § 762, stk. 2, nr. 2.

Side
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024