Niels Flemming Hansen
svarer
Peter Hummelgaard

Niels Flemming Hansen (K) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvilke overvejelser ministeren har haft i forhold til, at det er private virksomheder, som ernærer sig ved at rådgive virksomhederne

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 66, Spørgsmål 1
I forbindelse med at arbejdstilsynet nu skal til at stille yderligere værktøjer til rådighed for virksomhederne, for at de nemmere kan lave deres APV, vil ministeren da redegøre for, hvilke overvejelser han haft i forhold til, at det er private virksomheder, som ernærer sig ved at rådgive virksomhederne på dette område, herunder hvor mange penge ministeren forventer, at private virksomheder står til at miste i forbindelse med implementering af §2?

Svar fra fredag den 3. december 2021
”I forbindelse med at arbejdstilsynet nu skal til at stille yderligere værktøjer til rådighed for virksomhederne, for at de nemmere kan lave deres APV, vil ministeren da redegøre for, hvilke overvejelser han haft i forhold til, at det er private virksomheder, som ernærer sig ved at rådgive virksomhederne på dette område, herunder hvor mange penge ministeren forventer, at private virksomheder står til at miste i forbindelse med implementering af §

2?” Svar:

Lovforslaget skal skabe hjemmel til, at Arbejdstilsynet kan genåbne det midlertidigt nedlukkede APV-værktøj, der frem til d. 9. november i år blev benyttet af ca. 13.000 virksomheder. Lovforslaget pålægger ikke Arbejdstilsynet at stille nye værktøjer til rådighed for virksomhederne. Der er heller ikke udviklet nye værktøjer i forbindelse med nedlukningen.

Det APV-værkstøj, som lovforslaget omhandler, udspringer af den politiske aftale om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats og ordnede forhold på arbejdsmarkedet, som en meget bred kreds af partier (S, V, DF, RV, SF, K, ALT, LA) indgik i april 2019. Som led i denne aftale blev det besluttet, at den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV’en) skal etableres som en digital løsning, som arbejdspladserne kan vælge at benytte sig af.

I forlængelse heraf lancerede Arbejdstilsynet allerede d. 4. november 2019 det nyudviklede digitale APV-værktøj. Efter at APV-værktøjet nu har været i drift i knap 2 år, har det imidlertid været nødvendigt at lukke det ned midlertidigt, fordi Arbejdstilsynet har konstateret visse databeskyttelsesretlige udfordringer med brugen af det. Det er de udfordringer, vi med det foreliggende lovforslag retter op på.

Det omhandlede APV-værktøj er – ligesom de hjælpeværktøjer, som Arbejdstilsynet i øvrigt stiller til rådighed for virksomhederne – af generelt vejledende karakter og indeholder således ikke specifik rådgivning, der retter sig mod løsning af konkrete problemer i den enkelte virksomhed.

Da forslaget således har til formål at rette op på de databeskyttelsesretlige udfordringer, der er forbundet med brugen af det allerede udviklede APV-værktøj, og i øvrigt omhandler hjælpeværktøjer af generelt vejledende karakter, har forslaget ikke økonomiske konsekvenser for de private rådgivningsvirksomheder.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024