Hans Andersen
svarer
Peter Hummelgaard

Hans Andersen (V) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om baggrunden for, at der ikke kan udbetales refusion for sygeforløbet, hvis en medarbejder med symptomer ikke konstateres smittet ved en positiv covid-19-test

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 98, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvad baggrunden er for, at det af lovforslaget fremgår, at der ikke kan udbetales refusion for sygeforløbet, hvis en medarbejder med symptomer, der har fulgt sundhedsmyndighedernes anbefalinger om isolation, ikke konstateres smittet ved en positiv covid-19-test?

Svar fra onsdag den 8. december 2021
”Vil ministeren redegøre for, hvad baggrunden er for, at det af lovforslaget fremgår, at der ikke kan udbetales refusion for sygeforløbet, hvis en medarbejder med symptomer, der har fulgt sundhedsmyndighedernes anbefalinger om isolation, ikke konstateres smittet ved en positiv covid-19-test?” Svar:

Det følger af trepartsaftalen af den 23. november mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, at ordningen om refusion til arbejdsgivere genindføres i en justeret form. Justeringen skal bl.a. ses i lyset af mulighederne for at dokumentere smitte ved test.

Det følger således af aftalen, at arbejdsgivere får ret til refusion fra første fraværsdag for lønmodtagere, der er dokumenteret smittet med covid-19. Det betyder også, at personer med symptomer, der ikke konstateres smittet ved en covid-19 test, ikke er omfattet af ordningen, hvor arbejdsgivere kan få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag.

Situationen, vi står i nu, er markant anderledes, end da vi indførte ordningen første gang tilbage i marts 2020. Dengang stod vi i en situation, hvor testkapaciteten i Danmark var meget begrænset. I dag er det omvendt muligt at blive testet, og på den baggrund synes jeg, at det er rimeligt, at ordningen indeholder et dokumentationskrav for, at man er smittet med covid-19. Det blev regeringen enig med arbejdsmarkedets parter om.

Endvidere har det været vigtigt for regeringen, at ordningen i videst muligt omfang lægger sig op af sundhedsmyndighedernes anbefalinger samtidig med, at ordningen justeres efter den nuværende situation, hvor det kan lade sig gøre at kombinere sundhedsmyndighederne anbefalinger med et dokumentationskrav. Det synes jeg kun er rimeligt.

Jeg mener samtidigt, at ordningen rammer den rette balance ift. på den ene side at holde hånden under virksomhederne i en situation med højt smitteniveau, men på 8. december 2021 J.nr.

2021-10741 den anden side undgå at staten i større stil afholder udgifter for fravær i forbindelse med sygdom, der ikke er corona-relateret. Hvis ordningen skal omfatte alle med symptomer på covid-19, vil det endvidere være forbundet med meget markante merudgifter.

Lad mig afslutningsvis pege på, at ordningen yderligere omfatter personer, der er nære kontakter og som anbefales selvisolation. På nuværende tidspunkt er det som hovedregel ikke-vaccinerede nære kontakter, der anbefales selvisolation.

Der gælder særlige regler for personer, der er nære kontakter til en person smittet med Omikron-varianten. Her skal vaccinerede personer også gå i isolation, også selvom de ikke har symptomer. De er derfor omfattet, når isolationen sker efter sundhedsmyndighedernes anbefaling. Jeg noterer mig, at Sundhedsstyrelsen den 7. december 2021 har ændret deres anbefalinger til Omikron-varianten, og anbefalingen om isolation og test af nære kontakters nære kontakter er bortfaldet.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024