Udvalget
svarer
Peter Hummelgaard

Beskæftigelsesudvalget spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvordan sammenhængen mellem CVR-nummer og ret til efteruddannelse fra puljen er

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 66, Spørgsmål 4
Vil ministeren oplyse, hvordan sammenhængen er mellem CVR-nummer og ret til efteruddannelse fra puljen? Kan personer med CVR-nummer også få del i puljen?

Svar fra onsdag den 15. december 2021
”Vil ministeren oplyse, hvordan sammenhængen er mellem CVR-nummer og ret til efteruddannelse fra puljen? Kan personer med CVR-nummer også få del i puljen?” Svar:

Retten til tilbud om uddannelse under puljen gælder for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv i hele eller dele af perioden fra og med den 1. januar 2020 til og med den 22. marts 2021, og som er ledige og omfattet af en af målgrupperne i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

En minkavler/virksomhedsejer fra følgeerhverv, som fortsat har et CVR-nummer, fordi personen venter på erstatning fra staten, kan anses for at være i målgruppen selvforsørgende ledige, hvis der ikke er nogen aktivitet knyttet til virksomhedens CVR-nummer, men alene er i dialog med offentlige myndigheder om erstatning i forbindelse med lukningen.

I sådanne tilfælde skal personen underskrive en tro- og loveerklæring, hvor personen erklærer, at der ikke er aktivitet i virksomheden, og at virksomheden vil blive lukket, når erstatningssagen er afsluttet, for samtidig at kunne gøre brug af sin ret til uddannelse gennem puljen. Tro- og loveerklæringen ligger på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings (STAR’s) hjemmeside STAR.dk, hvor både jobcentre og borgere kan hente den.

Der må ikke i øvrigt være nogen aktivitet/beskæftigelse i virksomheden, fx udlejning af maskiner. Der må heller ikke være beskæftigelse i anden virksomhed/andet CVR-nummer eller beskæftigelse som lønmodtager mv.

Selvforsørgende ledige har ret til tilbud om uddannelse gennem puljen, hvis de opfylder de øvrige betingelser i loven, herunder perioden hvori de skal have været beskæftiget i mink/følgeerhverv. Det er desuden en betingelse for at blive anset som selvforsøgende ledig, at personen ikke har ret til en ydelse efter ydelseslovgivningen, fx dagpenge eller kontanthjælp, og ikke opfylder betingelserne for at modtage anden offentlig hjælp til forsørgelse, fx SU efter SU-loven, og ikke kan få tilbud efter integrationsloven.

I forhold til ydelser giver retten til tilbud om uddannelse som selvforsørgende ledig under puljen ikke ret til en forsørgelsesydelse. Retten til en forsørgelsesydelse afgøres efter reglerne i ydelseslovgivningen. Det samme gør sig gældende for personer, der fortsat har et CVR-nummer, fordi de afventer erstatning fra staten.

Efter dagpengereglerne (lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og tilhørende bekendtgørelser) gælder det, at personen skal være ledig for at have ret til dagpenge.

Derudover skal de øvrige betingelser for ret til dagpenge være opfyldt.

For at kunne anses for ledig og modtage dagpenge efter ophør af drift af selvstændig virksomhed, er det en betingelse, at virksomheden er afmeldt CVR-registeret.

Det vil dog være muligt at se bort fra kravet om at skulle have afmeldt CVR-nummeret i CVR-registeret i følgende tilfælde:

Formueforvaltning Personen kan omdanne sin virksomhed til en formueforvaltning. Her gælder det, at en selvstændig virksomhed anses for at være en formueforvaltning, når personen ikke eller i meget begrænset omfang (op til 5 timer om måneden) har personligt arbejde forbundet med virksomheden. Det gælder, uanset om virksomheden er registreret med et CVR-nummer.

Det er personens a-kasse, der træffer en afgørelse om, hvorvidt personen har ret til dagpenge, selvom personen er registeret med et CVR-nummer.

Ophør på tro- og love Personen kan på tro- og love erklære til sin a-kasse ikke længere at drive virksomheden, ud over hvad der anses for afvikling. Personen skal inden for seks måneder afvikle virksomheden og afmelde sit CVR-nummer.

Personen har ikke ret til dagpenge de første to måneder efter ophøret. Hvis virksomheden ikke er afmeldt i CVR-registeret efter de seks måneder, ophører retten til dagpenge.

Det er personens a-kasse, der træffer afgørelse om, hvorvidt personen har ret til dagpenge, selvom personen er registeret med et CVR-nummer.

For de øvrige målgrupper er det kommunen, der træffer afgørelse om, de har ret til en forsørgelsesydelse, fx kontanthjælp, selvom de fortsat er registret med et CVRnummer.

På STAR’s hjemmeside er der lagt spørgsmål/svar om bl.a. ovennævnte beskrivelse af reglerne om retten til dagpenge for personer med CVR-nummer og om selvforsørgende ledige med CVR-nummer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024