Rosa Lund
svarer
Nick Hækkerup

Rosa Lund (EL) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer at loven skal evalueres senest 3 år efter den er trådt i kraft

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 103, Spørgsmål 1
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer at loven skal evalueres senest 3 år efter den er trådt i kraft, og vil ministeren redegøre for sin holdning til et sådant ændringsforslag?

Svar fra fredag den 4. februar 2022
Som det fremgår af pkt. 2.1.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger, finder Justitsministeriet, at der er behov for en øget regulering af området, så det sikres, at lovgivningen på dette punkt følger med tiden. Det gælder særligt i relation til internettet, herunder sociale medier og datingplatforme, da identitetsmisbrug i høj grad er et internetbaseret fænomen, men også i de tilfælde, hvor identitetsmisbrug ikke foregår på internettet.

Som det fremgår af bemærkningerne til den foreslåede bestemmelse indebærer kravet om, at udgivelsen for at være en anden person eller manipulationen af en anden persons fremtræden skal være »utilbørlig«, at der – også uden for de situationer, hvor der foreligger samtykke – vil kunne være tilfælde, hvor det ikke vil være strafbart at anvende eller videregive materiale, hvor der er gjort brug af en anden persons oplysninger til at udgive for sig at være eller manipulere denne persons fremtræden.

Betingelsen om, at anvendelse eller videregivelse skal ske på utilbørlig vis, har til formål at fastsætte en nedre grænse for, hvornår henholdsvis anvendelse til at udgive sig for at være en anden person og videregivelse til at manipulere en anden persons fremtræden vil være strafbart. Det er i den forbindelse Justitsministeriets vurdering, at begrebet ”utilbørlig” er egnet til at sikre, at visse tilfælde af uberettiget anvendelse eller videregivelse af en anden persons oplysninger ikke vil være strafbart efter den foreslåede bestemmelse.

Vurderingen af, hvornår der foreligger strafbart identitetsmisbrug, herunder navnlig utilbørlighedsvurderingen, beror således på et skøn af forholdene i den enkelte sag.

Henset til, at der er tale om en nykriminalisering, kan Justitsministeriet støtte forslaget om, at der foretages en evaluering af lovens virkning efter en årSide 2/3 række. Ministeriet vil derfor sende en evaluering af den foreslåede kriminalisering af identitetsmisbrug, herunder af om der er behov for justeringer på baggrund af erfaringerne med kriminaliseringen, til Folketingets Retsudvalg i umiddelbar forlængelse af, at loven har været i kraft i tre år.

Som det fremgår af lovkvalitetsvejledningens pkt. 8.9 om lovovervågning, forudsættes lovovervågningsmodellen nærmere beskrevet i lovforslagets bemærkninger. Der er således ikke behov for et ændringsforslag herom.

Lovforslaget er imidlertid fremsat, hvorfor der ikke kan ændres i bemærkninger heri. Ønsker spørgeren, at Justitsministeriets tilkendegivelse om støtte til forslaget om en evaluering indgår som en del af lovens forarbejder, kan tilkendegivelsen derfor med fordel optrykkes i Retsudvalgets betænkning.

Side 3/
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024