Mona Juul
svarer
Simon Kollerup

Mona Juul (K) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om at redegøre nærmere for rækkevidden af den foreslåedes regel og tilhørende bemærkninger, og på hvilke områder den adskiller sig fra den gældende mulighed for at søge dispensation fra kontantreglen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 118, Spørgsmål 2
I lovforslagets § 5, nr. 6, foreslås som § 81, stk. 5, i lov om betalinger, indsat en bestemmelse om, at festivaler, byfester og lignende arrangementer af midlertidig karakter fremover ikke skal ansøge om dispensation fra kontantreglen. Af bemærkningerne til denne bestemmelse fremgår: ” Det er ikke et krav for undtagelsens anvendelse, at betalingsmodtageren og arrangøren er den samme juridiske enhed, så længe betalingsmodtager befinder sig inden for arrangementets afgrænsede område. Det er kun betalingsmodtagere, der er fysisk placeret inden for det afgrænsede område, der er undtaget.” Vil ministeren redegøre nærmere for rækkevidden af den foreslåedes regel og tilhørende bemærkninger, og på hvilke områder den adskiller sig fra den gældende mulighed for at søge dispensation fra kontantreglen. Herunder bedes oplyst, om det for festivaler og. lign. vil betyde, at f.eks. bustransport, som tidligere har været indeholdt i den dispensation, man har kunnet få for at tage imod kontanter, ikke er omfattet af det foreslåedes § 81, stk.

5, i lov om betalinger, og således fremover vil være forpligtet til at tage imod kontanter.

Tilsvarende bedes oplyst, om det betyder, at f.eks. en salgsbod i et ankomstområde skal tage imod kontantbetaling, mens alle boder på selve festivalpladsen ikke behøver.

I bekræftende fald bedes oplyst om bustransport og boder m.v. udenfor ”området” kan søge om dispensation for kontantbetaling? Vil ministeren endvidere overveje, om der er behov for justeringer af den foreslåede bestemmelse, henset til at arrangementer af den pågældende art kan være udformet på mange måder og ikke nødvendigvis kun foregår “inden for hegnet”?

Svar fra onsdag den 23. marts 2022
Lovforslaget formaliserer og fortsætter den gældende dispensationspraksis. Formålet er at gøre det nemmere for både borgere og virksomheder at vide, hvem der er undtaget fra kontantreglen.

Erhvervsministeren delegerede med brev af den 9. januar 2020 dispensationsbeføjelsen til Finanstilsynet. Det fremgår af brevet, som er offentliggjort på Finanstilsynets hjemmeside, at praksis indebærer, at betalingsmodtagere, der afvikler begivenheder af kort varighed, der kun forekommer én gang årligt, og som afvikles inden for et afgrænset område, tildeles dispensation.

ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf.

Fax CVR-nr 33 92 33 50 33 12 37 78 10 09 24 85 EAN nr. 5798000026001 [email protected] www.em.dk Bustransport til og fra festivaler og boder uden for festivalens område er ikke omfattet af gældende praksis. Det skyldes, at der i disse tilfælde ikke er tale om betalingsmodtagere, der er fysisk placeret inden for et afgrænset område. Lovforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med den gældende praksis.

Andre betalingsmodtagere kan imidlertid være undtaget efter de gældende regler i lov om betalinger. Navnlig finder kontantreglen ikke anvendelse ved fjernsalg eller ved betalingstransaktioner i såkaldte ubemandede selvbetjeningsmiljøer. Derfor vil en bus, hvor buschaufføren alene fører bussen, og derved ikke sælger billetter, være fritaget fra kontantreglen om bord på bussen.

Lov om betalinger indeholder fortsat en dispensationsmulighed. En virksomhed, der ønsker dispensation fra kontantreglen til eksempelvis bustrafik til og fra en festival, kan ansøge Finanstilsynet herom. Finanstilsynet vil skulle træffe afgørelse på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte ansøgning.

På den baggrund mener jeg, at lovforslaget inden for de tiltænkte rammer har tilstrækkelig fleksibilitet.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024