Mette Thiesen
svarer
Sophie Løhde

Mette Thiesen (DF) spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, om antal brugere af opvarmet tobak med smag fordelt på aldersgrupper

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 123, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for antal brugere af opvarmet tobak med smag fordelt på aldersgrupper (5-årsintervaller)?

Svar fra tirsdag den 23. maj 2023
Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, der oplyser følgende, som jeg vil henholde mig til:

”Sundhedsstyrelsen har indhentet bidrag fra Statens Institut for Folkesundhed. I Danskernes Rygevaner 2022, – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler, der er en opgørelse blandt 15-29-årige.

Statens Institut for Folkesundhed oplyser, at andelen, der bruger opvarmet tobak med smag, ikke er tilstrækkelig stor til, at det kan opgøres fordelt på 5-årsintervaller.

Statens Institut for Folkesundhed har derfor opgjort andelen, der bruger opvarmet tobak for aldersgruppen 15-29 år.

Der er 5,9 %, der har erfaring med at bruge opvarmet tobak. Andelen, der bruger opvarmet tobak dagligt eller lejlighedsvist er 0,6 %.

Blandt de 0,6 % fordeler brugen af smag sig således:









Smag af tobak: 37 %

Smag af mentol: 25 %

Smag af frugt, slik eller anden sød smag: 27 %

Spearmint eller anden mint: 20 %

Det er således størstedelen, af dem, der bruger opvarmet tobak, som anvender smag af andet end tobak.

Herudover er der spurgt til smag af alkohol og ’anden smag’, men her er der for få besvarelser til at angive et forbrug.

Det skal bemærkes, at ovenstående fordeling af smag, skal tolkes med forsigtighed, da det er baseret på få respondenter.

Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at WHO anbefaler, at opvarmet tobak bør underlægges den samme regulering som andre tobaksprodukter i overensstemmelse med WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) ud fra et argument om, at al tobaksforbrug er skadeligt.

Sundhedsstyrelsen understreger, at selvom det aktuelle forbrug af opvarmede tobaksprodukter er relativt lavt ift. forbruget af eksempelvis cigaretter, er det fortsat vigtigt at forebygge brugen af alle tobaksprodukter, inklusiv opvarmet tobak, og undgå at forbruget stiger yderligere.” Herudover kan jeg tilføje, at forbuddet mod at markedsføre opvarmede tobaksvarer med en kendetegnende aroma følger af et delegeret direktiv fra EU. Direktivet er en reaktion på markedsudviklingen i EU. Af Kommissionens rapport om konstatering af en væsentlig ændring af forholdene (KOM(2022) 279) fremgår det, at der har været en stigning i salgsvolumen af opvarmede tobaksvarer på mindst 10 pct. i mindst fem medlemslande, og at salgsvolumen af opvarmede tobaksvarer i detailhandlen overgår 2,5 pct. af det samlede salg af tobaksvarer på EU-plan.

Til baggrund er vedlagt det delegerede direktiv og Kommissionens rapport om konstatering af en væsentlig ændring i forholdene.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024