Udvalget
svarer
Jeppe Bruus

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om en vurdering af, at indefrysningsordningen skal justeres, så en ejendom altid renses ved et salg

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 113, Spørgsmål 23
Finans Danmark foreslår i deres høringssvar, at indefrysningsordningen skal justeres, så en ejendom altid renses ved et salg, og at skattemyndighederne derefter fortsat har et personligt krav mod den sælger, der optog gælden, hvis der ikke er tilstrækkelige midler til at dække Skatteforvaltningens tilgodehavende. a. Der ønskes en vurdering af, hvordan dette forslag kan gennemføres?

b. Kan det overhovedet undgås, at der bliver tilfælde, hvor Skatteforvaltningen må gøre et personligt gældsansvar gældende over for visse personer som følge af indefrysningsord­

ningen?

c. Vil Skatteforvaltningen ikke være nødt til at gøre et personligt gældsansvar gældende, f.eks. hvis en boligejer ikke har midler til at dække Skatteforvaltningens tilgodehavende efter en tvangsauktion?

Svar fra onsdag den 17. maj 2023
Den lovbestemte panteret adskiller sig fra tinglyst pant ved altid at ligge sidst i dækningsrækkefølgen. Den lovbestemte panterets primære funktion som sikkerhedsstillelse er, ligesom det i mange tilfælde ville have været for tinglyst pant uden krav om friværdi, at den vil skulle motivere en køber til aftaleretligt at sikre, at sælger tilbagebetaler sit indefrysningslån.

Vedrørende spørgsmål a kan det bemærkes, at en model, hvor den lovbestemte panteret bortfalder ved salg, vil være en væsentlig forringelse af Skatteforvaltningens sikkerhed, fordi motivationen for en køber til at sikre sig, at lånet tilbagebetales ved salg, dermed ikke længere vil være til stede. Det vil således svare til, at Skatteforvaltningen vil skulle yde lån uden sikkerhed, hvilket ikke vurderes for at være i overensstemmelse med boligskatteforliget.

Vedrørende spørgsmål b kan det bemærkes, at Skatteforvaltningen i alle tilfælde vil have et personligt krav mod låntager (sælger), og at det således er forventningen, at der vil opstå sager, hvor der vil blive gjort et personligt gældsansvar gældende. Der vil derimod ikke blive gjort et personligt gældsansvar gældende over for køber.

Vedrørende spørgsmål c kan det bemærkes, at som alt andet pant på fast ejendom vil den lovbestemte panteret bortfalde ved en tvangsauktion, hvorved alene det personlige krav mod låntager (sælger) vil bestå.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024