Udvalget
svarer
Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesudvalget spørger beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om kommentar til henvendelsen af 15/5-23 fra Birgit Baldus, Næstved, vedrørende forskelsbehandling ift. modregning af efterlønnen for personale ansat før 2023

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 116, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 15/5-23 fra Birgit Baldus, Næstved, vedrørende forskelsbehandling ift. modregning af efterlønnen for personale ansat før 2023, jf. L 116 - bilag 4?

Svar fra onsdag den 24. maj 2023
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 15/5-23 fra Birgit Baldus, Næstved, vedrørende forskelsbehandling ift. modregning af efterlønnen for personale ansat før 2023, jf. L 116 - bilag 4?” Svar:

Regeringen indgik aftale med Danske Regioner om en akutpakke for sygehusvæsenet den 23. februar 2023. Lovforslaget om midlertidig fritagelse for fradrag i efterløn for arbejde i sundhedsvæsenet i 2023 og 2024 udmønter en del af denne aftale.

Med lovforslaget giver vi efterlønsmodtagere et ekstra incitament til at bidrage til indsatsen i sundhedsvæsenet. Ekstraordinært og midlertidigt afskaffer vi med lovforslaget fradraget i efterløn for arbejde i det offentlige og private sundhedsvæsen i perioden 2023 og 2024. På den måde kan sundhedspersonale, der vender tilbage til arbejdsmarkedet fra efterløn, bidrage til at afvikle aktuelle udfordringer i sundhedsvæsenet. Den midlertidige fritagelse for fradrag i efterløn er et ekstraordinært værktøj, der skal anvendes i ekstraordinære situationer. Aftalen om at nedbringe ventelisterne på sygehusene er toårig, og derfor er lovforslaget også af midlertidig karakter i de to år.

Udmøntningen af lovforslaget følger tidligere, tilsvarende ordninger, der blev etableret under covid-19 og i forbindelse med håndteringen af fordrevne fra Ukraine.

Det er en betingelse for fuld fritagelse for fradrag i efterløn, at man er overgået til efterløn senest ved ansættelsen. Det skyldes, at det ikke er hensigten med ordningen, at tilskynde personer, der allerede er i en ansættelse, til at overgå til efterløn med henblik på at opnå fordelene ved ordningen. Formålet med ordningen er at tilskynde efterlønsmodtagere til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Er man ansat før den 1. januar 2023, vil det være muligt at få fritagelse for fradrag i efterløn for merarbejde. Det er således muligt at fortsætte i ens eksisterende ansættelse og blive fritaget for fradrag i ens efterløn, så længe der er tale om merarbejde.

Jeg håber, at forslaget får flere efterlønsmodtagere til at arbejde mere og fortsat bidrage på det danske arbejdsmarked. Samtidig anerkender regeringen naturligvis fuldt ud det store og vigtige bidrag, som alle dem, der allerede er ansat i sundhedsvæsenet, yder. Med lovforslaget giver vi gode muligheder for, at det for endnu flere end i dag er attraktivt at give en ekstra hånd i sundhedsvæsenet og hjælpe med at løse de aktuelle udfordringer.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024