Europa sætter skattesænkningen i stå

SELSKABSSKATTER: For første gang i 13 år er den gennemsnitlige selskabsskat i Europa ikke faldet. Det kan være tegn på en helt ny måde at beskatte virksomheder på.
Niels Th. Dahl

Mange års lettelser i selskabsskatten er slut for de europæiske virksomheder.

For første gang i 13 år er den gennemsnitlige selskabsskat i Europa således ikke faldet i år, men er forblevet uændret på 23,2 pct. Det skriver revisionsvirksomheden KPMG i sit nyhedsbrev på baggrund af KPMG's egen Corporate and Indirect Tax Rate Survey.

"Det kan være, at vi kun vil se en kort pause i faldet, før den intense skattekonkurrence igen begynder at presse selskabsskattesatserne nedad. Meget tyder dog på, at yderligere fald vil medføre strammere lovgivning, flere fradragsmæssige begrænsninger og flere indirekte skatter og afgifter," siger Senior Tax Partner i KPMG Søren Sønderholm.

Faldende skattesats gennem mange år
Igennem flere år har de europæiske lande forsøgt at tiltrække investeringer og nye virksomheder ved at sætte selskabsskatten ned. Det er også sket i Danmark, hvor selskabsskatteprocenten er faldet fra hele 50 pct. i midten af 80'erne til 25 pct. i dag. Det er dog stadig en smule over det europæiske gennemsnit, og Socialdemokraterne og SF har i deres fælles skatteudspil for nylig foreslået en forøgelse af skatten til 28 pct.

Vi ser flere eksempler på, at skattemyndighederne arbejder mere sammen på tværs af landegrænser, f.eks. i forhold til udveksling af information og tiltag mod skattely. Skiftet kan være begyndelsen til en mere internationale tilgang til skat.

Søren Sønderholm
Senior Tax Partner i KPMG

Samtidig med nedsættelsen af skatteprocenten har de europæiske lande dog forsøgt at indhente de tabte indtægter andre steder. Den gennemsnitlige momssats i Europa er således steget til i dag 19,8 pct. og forventes at stige til 20 pct. næste år. Virksomhederne pålægges derudover generelt flere og flere indirekte afgifter, ligesom fradragsmulighederne indskrænkes.

Kan skyldes den globale recession
Søren Sønderholm mener, udviklingen bliver forstærket på grund af den globale recession, der gør det nødvendigt for skattemyndighederne at udvide skattegrundlaget:

"Vi ser flere eksempler på, at skattemyndighederne arbejder mere sammen på tværs af landegrænser, f.eks. i forhold til udveksling af information og tiltag mod skattely. Skiftet kan være begyndelsen til en mere international tilgang til skat. Hvis det er tilfældet, har den globale recession for alvor ændret den måde, virksomhederne bliver beskattet på - og dermed også spillereglerne i skattekonkurrencen fundamentalt," siger han.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024