Bertel Haarder vil give grundejere penge tilbage

OVERBESKATNING: Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) bøjer sig for pres og vil give de overbeskattede grundejere alle de penge tilbage, de har krav på.
Niels Th. Dahl

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) giver nu efter i striden om de overbeskattede grundejere og lover, at alle, der har betalt for meget, vil få alle pengene tilbage.

Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse, efter at debatten i sidste uge tog voldsomt til i forbindelse med Folketingets førstebehandling af nyt lovforslag.

"Jeg er meget glad for, at Kammeradvokaten i dag har sagt god for, at vi finder en ordning, så ingen rammes af en uklar lovgivning og administration. Det betyder, at kommunerne skal tilbagebetale alle ulovligt opkrævede ejendomsskatter, når det er teknisk muligt," siger Bertel Haarder.

Ulovlig opkrævning
Striden står om kommunernes opkrævning af grundskyld. Den er siden 2005 sket efter en ny praksis, som for nylig blev underkendt som værende i strid med loven - og derfor har regeringen fremsat et lovforslag, der skal lovliggøre kommunernes opkrævning.

Ingen skal falde for nogen tidsfrist, og den enkelte skal ikke selv søge om at få pengene. Man får dem, når det er teknisk muligt. Dermed er der rene linjer.

Bertel Haarder (V)
Indenrigs- og sundhedsminister

Det har imidlertid været uklart, hvad det så betød for de grundejere, der har betalt for meget i årene siden 2005. Nogle har hævdet, at det var nødvendigt, at de selv klagede - andre, at det var nødvendigt at klage inden nytår - og andre igen, at man højst kunne forvente at få sine penge tilbage for de sidste tre år. Bertel Haarder ville ikke tage stilling til sagen, før Kammeradvokaten havde udtalt sig.

Det fik både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti til på Altinget | Skat i sidste uge at forlange, at borgerne fik deres penge uden at skulle gennem en jungle af klager og tidsfrister.

Haarder giver efter
Efter at have fået en udtalelse fra Kammeradvokaten bøjer Bertel Haarder og regeringen sig nu for presset og lover at sikre, at kommunerne selv tager initiativ til alle tilbagebetalinger. Desuden vil regeringen udsætte forældelsesreglerne til udgangen af 2013.

"Ingen skal falde for nogen tidsfrist, og den enkelte skal ikke selv søge om at få pengene. Man får dem, når det er teknisk muligt. Dermed er der rene linjer," siger Bertel Haarder til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det vurderes, at den samlede tilbagebetaling kan løbe op på 1 mia. kr.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024