Liberal partisoldat bliver ny skatteminister

PORTRÆT: Den nye skatteminister Troels Lund Poulsen (V) gik engang ind for flad skat og en afskaffelse af efterlønnen. Men ikke længere. Han har bygget en karriere på at rette ind efter sit parti.
Den afgående og den tiltrædende skatteminister er to næsten identiske politikertyper - selv i tøjet ser de ens ud. Der er heller ikke meget, der tyder på en ændret politik i Skatteministeriet efter denne uges ministerrokade.
Den afgående og den tiltrædende skatteminister er to næsten identiske politikertyper - selv i tøjet ser de ens ud. Der er heller ikke meget, der tyder på en ændret politik i Skatteministeriet efter denne uges ministerrokade.
Niels Th. Dahl

"Vi tør allerede godt nu anbefale gennemførelsen af en bruttoskat, naturligvis fortsat med progression, hvor man sløjfer alle fradrag og tilskud mod at sænke skatten massivt i bunden."

Citatet stammer hverken fra Anders Samuelsen eller Ny Alliance i forrige valgkamp. Det stammer fra Danmarks nye skatteminister Troels Lund Poulsen (V), der tirsdag i denne uge kunne skifte taburetten i Miljøministeriet ud med en tilsvarende i Skatteministeriet på Christianshavn.

I 2001 - kort inden han blev valgt til Folketinget første gang - skrev han således sammen med den tidligere formand for Radikal Ungdom Anders Thomsen debatbogen "Tid til Forandring - et opgør med politisk vanetænkning" - og her slog de to unge politikere ikke bare slog til lyd for en lettelse af skattetrykket og afskaffelse af fradragene i skattesystemet, men også ønskede at afskaffe efterlønnen og lave dramatiske ændringer af dagpengesystemet.

Samme toner lød fra Troels Lund Poulsen bare to år senere, da han sammen med et af de mest liberale Venstre-folketingsmedlemmer Peter Christensen i Morgenavisen Jyllands-Posten igen foreslog en næsten-afskaffelse af efterlønnen, så den kun kom til at gælde for dem, der havde været på arbejdsmarkedet i 40 år eller mere.

Gået efter indflydelsen
Der er imidlertid løbet meget vand under broen for den tidligere VU-formand Troels Lund Poulsen på de få år, der er gået siden da. I sin første tid i Folketinget efter valget i 2001 var han Venstres udenrigsordfører, i 2006 blev han forfremmet til politisk ordfører, og efter valget blev han gjort til en del af regeringen som ny miljøminister efter Connie Hedegaard (K). Og sammen med sin hurtige opstigen i graderne har han også konsekvent ændret sin politiske retorik, så den var helt på linje med hans partis og hans regerings.

Danmarks nye skatteminister var derfor nok en i udgangspunktet liberal løve, der engang havde økonomiske idéer, der var mere økonomisk liberale end Venstres officielle politik - men i 2010 er det først og fremmest en af Venstres loyale partisoldater, der sætter sig i Skatteministeriet. Blandt politiske kolleger og kommentatorer betegnes Troels Lund Poulsen således som et regulært "varmesøgende missil", der er i stand til altid at finde derhen, hvor magten og indflydelsen er. Og derhen når man nu engang bedst, hvis man ikke ligger alt for langt fra partiets linje, og derfor har Troels Lund Poulsen i flere år ikke luftet tanker om afskaffelser af skattefradrag eller reformer af dagpenge og efterløn.

Ingen store ændringer i Skatteministeriet
Det er derfor også de færreste, der forventer nogen deciderede jordskælv i Skatteministeriet oven på udskiftningen af ministeren. Troels Lund Poulsens primære opgave vil være at få implementeret de sidste hjørner af skattereformen fra sidste år og så i øvrigt ellers nidkært vogte over skattestoppet, som regeringen nu har genindført og agter at forlænge helt frem til i hvert fald 2019. Og derudover skal han afværge anklagerne fra venstrefløjen om at have forfordelt de laveste indkomster i skattereformen.

Troels Lund Poulsen og Kristian Jensen er da også på mange måder to ens politikertyper: Skolet i VU, hvor Troels Lund i øvrigt også afløste Kristian Jensen som formand, forfattere af bøger med liberal ideologi, og begge hjulpet på vej af fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen til indflydelsesrige poster. Da Fogh Rasmussen gik af, var det en slet skjult hemmelighed, at arvefølgen i Venstre hed Løkke-Jensen-Lund Poulsen, og for de fleste er det derfor også oplagt, at Lund Poulsen nu afløser Jensen.

Større rolle i den økonomiske debat
Troels Lund Poulsen var dog ikke nogen udpræget succes i sine godt to år i Miljøministeriet. Det lykkedes ham ikke at få nogen skarp profil - og slet ikke miljømæssigt - mens han til gengæld fik gjort sig uvenner med på den ene side landmændene, der var vrede over naturplaner, vindmøller og reguleringer af landbruget, og på den anden side også de grønne organisationer, der ikke mente, han gjorde nok for at bekæmpe forurening fra f.eks. landbruget. Imens gav pressen ham det lettere hånlige tilnavn "traktor-Troels", fordi han tidligere havde ladet sig fotografere på sin traktor hjemme på gården.

Dokumentation

Troels Lund Poulsen

Født 30. marts 1976 (33 år)

Student 1995
Har siden læst historie, men er dog ikke blevet færdig med studiet.

Medlem af VU i 1992
Formand for VU 1997-1999
Medlem af Venstres hovedbestyrelsen 1997-2002 og fra 2006
Medlem af Folketinget fra 2001
Udenrigspolitisk ordfører 2001-2006
Politisk ordfører for Venstre 2006-2007
Miljøminister 2007-2010
Skatteminister 2010-

Privat er Troels Lund Poulsen kæreste med Venstres folketingsmedlem Sophie Løhde.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024