Hvert andet skattelovforslag er forsinket

LOVFORSLAG: Skatteministeriet har udsat halvdelen af de lovforslag, de satte på lovkataloget for kun tre en halv måned siden. Oppositionen konkluderer, at regeringen har sat alt i stå op mod valget – men interesseorganisationerne beklager sig ikke.
Skatteministeren har måttet udskyde næsten halvdelen af alle sine lovforslag i denne folketingssamling.
Skatteministeren har måttet udskyde næsten halvdelen af alle sine lovforslag i denne folketingssamling.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Det er gået trægt med lovgivningsprocessen på skatteområdet i denne folketingssamling.

Ikke færre end 10 ud af 21 lovforslag på Skatteministeriets område er således blevet forsinket i forhold til den tidsplan, skatteminister Troels Lund Poulsen (V) fastlagde i lovkataloget fra begyndelsen af oktober 2010. Forslagene er nu udskudt til enten senere i år eller helt til næste folketingssamling.

Det vækker kritik blandt oppositionspartierne, der mener, lovgivningsprocessen efterhånden nærmest er gået i stå:

"Det her er først og fremmest et problem, fordi det er udtryk for, at ledelsen af landet er gået i stå. Fokus er udelukkende på, at der bliver valg - men regeringen har ikke længere fokus på at regere. Derfor bruger ministeren tid på at lave idiotiske beregninger uden grundlag om vores holdninger til boligskatten i stedet for at gøre det, der er hans opgave," siger Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup.

Det her er først og fremmest et problem, fordi det er udtryk for, at ledelsen af landet er gået i stå.

Nick Hækkerup (S)
Skatteordfører

"Derudover er det selvfølgelig også problematisk, at en del af de lovforslag handlede om finansieringen af skattereformen, som derfor ikke er faldet endeligt på plads endnu," tilføjer han med henvisning til bl.a. afgiften på mættet fedt og omlægningen af pesticidafgifterne.

Heller ikke SF's skatteordfører Malene Søgaard-Andersen er tilfreds med forsinkelserne:

"Det virker, som om der er en politisk vilje til ikke at gennemføre de her lovforslag. Og det er jo en nærliggende tanke, at folketingsvalget nærmer sig, og at man derfor ikke vil lave nogen ubehagelige ting. Men vi har jo et samfund, der skal køre videre, og der er virksomheder og andre personer, der har krav på at få tingene afgjort. Derfor bør man efter min mening tage tyren ved hornene og få knoklet igennem," siger SF's skatteordfører Malene Søgaard-Andersen.

Skatteministeren: Ikke tilfredsstillende
Blandt de udskudte lovforslag er både den omstridte dataspejlingslov, som skatteministeren efter særdeles voldsom kritik for manglende retssikkerhed udskød i hvert fald til næste folketingssamling, og den såkaldte amnestiordning for skattesnydere, som på grund af nye oplysninger om omfanget af skjulte penge i udlandet også blev udsat.

Men ud over dem, der blev udsat "med vilje", er der der også en række, som regeringen er blevet nødt til at udsætte, uden at det var meningen. Det gælder f.eks. afgiften på mættet fedt, som ifølge lovkataloget skulle have været fremsat i november, men som først netop i sidst uge har ramt Folketinget. Det gælder også omlægningen af pesticidafgiften, som skulle have været fremsat i december, men som nu først ser ud til at komme i slutningen af februar, og en ændring af skattekontrolloven, som skulle have været fremsat i januar, men nu først kommer i slutningen af næste måned.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024