Dansk Erhverv betænkelig ved harmonisering af selskabsskat

SELSKABSSKAT: Brancheorganisationen Dansk Erhverv er skeptisk over for EU-Kommissionens forslag om en harmonisering af selskabsskatten.
Niels Th. Dahl

EU-Kommissionens forslag om at harmonisere grundlaget for beregning af selskabsskat i EU modtages med større skepsis i brancheorganisationen Dansk Erhverv end hos kollegerne i DI.

I et høringssvar til Skatteministeriet hæfter Dansk Erhverv sig således ved, at der fortsat er mange uafklarede aspekter af forslaget og opfordrer derfor til forsigtighed:

"Der knytter sig dog så mange usikkerhedsmomenter til processen frem mod realiseringen af CCCTB (harmoniseringen af skattegrundlaget, red.) i enstemmighed i hele EU, at det vil være alt for risikabelt at binde for meget politisk prestige i dette arbejde og at sætte andre tiltag omkring selskabsbeskatning mv. på standby i mellemtiden," skriver organisationen.

Skal gøre det mindre besværligt
EU-Kommissionen har nemlig for nylig foreslået en harmonisering af den såkaldte "skattebase" for selskabsskat over hele EU - men ikke en harmonisering af skattesatserne.

Et scenarie kan være, at selskabsskattesatsen - med en fuldt gennemført CCCTB - bliver en endnu tydeligere konkurrenceparameter end i dag.

Dansk Erhverv
I høringssvar til Skatteministeriet

Formålet er på den ene side at gøre det nemmere for de virksomheder, der opererer i flere europæiske lande, så de ikke skal sætte sig ind i og administrere efter mange forskellige regler. For det andet skal det hindre store multinationale virksomheder i bevidst at placere underskuddet i landet med højest skatteprocent og overskuddet i landet med den laveste.

DI udtalte i sidste uge på Altinget | Skat, at harmoniseringsforslaget vil kunne hjælpe særligt mindre virksomheder, der i dag ikke orker besværet med at etablere sig i mere end i et land.

Kan føre til endnu mere konkurrence mellem landene
Dansk Erhverv anerkender også forslagets hensigter, men anfører, at det f.eks. ikke hindrer konkurrencen på selskabsskat mellem Europas lande - nærmest tværtimod:

"Et scenarie kan være, at selskabsskattesatsen - med en fuldt gennemført CCCTB - bliver en endnu tydeligere konkurrenceparameter end i dag: Der hvor den laveste sats er, vil virksomhederne være motiveret til at lægge omsætning, arbejdskraft og aktiver," skriver Dansk Erhverv.

Organisationen forudser også voldsomme kampe mellem landene, når man skal fordele en multinational virksomheds overskud mellem forskellige landes skattevæsener efter en bestemt nøgle, der tager hensyn til både aktiver, ansatte og omsætning:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024