DF presser Kristian J. om byggesagsgebyrer

SKATTESTOP: Dansk Folkeparti presser nu skatteministeren for en garanti for, at kommunernes gebyrer for behandling af byggesager ikke overtræder skattestoppet.
Niels Th. Dahl

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix er ikke tilfreds med skatteminister Kristian Jensens (V) håndtering af sagen om kommunernes byggesagsgebyrer.

Hun mangler stadig en klar redegørelse for, om gebyrerne overtræder regeringens og Dansk Folkepartis skattestop, og en plan for, hvordan stigningen i gebyrerne stoppes.

"Skatteministeren vil ganske enkelt ikke kort og præcist svare på, hvornår skattestoppet er overtrådt, selv om Finansministeriet klart har skrevet om overholdelse af skattestoppet, når det gælder brugerbetaling. Han vil åbenbart ikke ud af busken, og derfor har jeg igen sendt ham et spørgsmål, hvor jeg beder ham kort og klart forklare, hvordan man får styr på skattestoppet, når det gælder byggesagsgebyrer," siger Colette Brix.

Gebyrer stiger
Gebyrerne for kommunernes behandling af byggesager varierer voldsomt fra kommune til kommune og er steget voldsomt i de senere år. Ifølge Dansk Byggeri svinger gebyret for behandlingen af en sag om opførelse af et parcelhus således fra ca. 900 kr. i den billigste kommune og til 26.000 i den dyreste, mens erhvervsbyggeri kan godkendes formedelst 1.700 i én kommune, men koster ikke mindre 150.000 kr. i den dyreste.

Vi mener, det her er en form for gebyrgrådighed, som bliver brugt til at omgå skattestoppet.

Kathrine Stampe
Politisk konsulent i Dansk Byggeri

Men dermed har kommunerne åbnet for en ventil i skattestoppet, som de kan bruge til at malke virksomhederne for penge, når de ikke længere har mulighed for at hæve kommuneskatten, mener Colette Brix:

"Hvis f.eks. virksomhederne har betalt 42 pct. af omkostningerne til byggesagsbehandling i 2002, hvor skattestoppet trådte i kraft, så skal virksomhederne ikke betale mere end 42 pct. af omkostningerne - heller ikke i 2009 eller 2010. Og det gælder selvfølgelig for alle kommuner under ét," siger Colette Brix.

Kommunerne har ikke lov til at opkræve flere penge, end det faktisk koster dem at behandle byggesagerne. Men problemet er, at kommunerne i dag ikke kan dokumentere, hvad det rent faktisk koster, siger politisk konsulent Kathrine Stampe fra Dansk Byggeri:

"Vi mener, det her er en form for gebyrgrådighed, som bliver brugt til at omgå skattestoppet, og det er helt nødvendigt, at kommunerne begynder at dokumentere, hvor mange ressourcer de bruger på sagerne," siger hun.

DF utilfreds med svar
Skatteminister Kristian Jensen har i et skriftligt svar i Folketinget til DF's Colette Brix gjort opmærksom på, at skattestoppet gælder kommunerne under ét, og at skatterne derfor lokalt kan hæves eller sænkes, så længe kommuneskatterne ikke stiger overordnet set.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024