Ny skatteminister indvarsler ny stil

PORTRÆT: Danmarks nye skatteminister Peter Christensen (V) er liberal helt ind til knoglemarven. Han vil dog ikke kunne ændre de store linjer i skattepolitikken, men højst give den en mere liberal indpakning end sin forgænger.
Ingen havde forudset et skifte på skatteministerposten - men fra i dag hedder ministeren Peter Christensen (V).
Ingen havde forudset et skifte på skatteministerposten - men fra i dag hedder ministeren Peter Christensen (V). Foto: Hasse Ferrold
Niels Th. Dahl

Det kom bag på stort set alle, at tirsdag i denne uge bød på ikke bare en ny integrationsminister i Danmark, men også en ny mand på skatteministerposten.

Det blev imidlertid konsekvensen af undervisningsminister Tina Nedergaards (V) overraskende ønske om at træde ud af regeringen - det sendte nemlig den hidtidige skatteminister Troels Lund Poulsen (V) over i undervisningsministeriet - og pludselig var der plads til Venstres hidtidige politiske ordfører Peter Christensen som rigets nye skatteminister.

Reformivrig minister
Dermed har Danmark fået en skatteminister, der er kendt som et af de mest liberalt indstillede medlemmer af Venstres folketingsgruppe. Og dermed har endnu et af medlemmerne af den reformivrige fløj i Venstre, som tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen sendte ud i kulden, fået oprejsning i Lars Løkke Rasmussens regering.

Med den liberale indmad vil Peter Christensens indtog i Skatteministeriet formentlig betyde en ny og mere klassisk-borgerlig stil fra ministeren, end det har været vanen under forgængeren Troels Lund Poulsen. Men forandringen vil først og fremmest blive kommunikativ - i substansen ligger skattepolitikken frem mod folketingsvalget fast og vil ikke kunne ændres afgørende af den nye skatteminister.

Fakta

PETER CHRISTENSEN:

Født 1975
Elektrikeruddannet 1997
VU-formand 1999-2001
Folketingsmedlem fra 2001
Skattepolitisk ordfører 2001-2005
Finansordfører 2005-2009
Politisk ordfører 2009-2011
Skatteminister 2011-

Peter Christensen er gift med Nanna Hjorth Christensen og har to døtre. De bor i Sønderjylland, hvor Peter Christensen selv er opvokset og har sine rødder.

I sin fritid er Peter Christensen en flittig boglæser og en kapabel håndværker, der bl.a. har bygget familiens sommerhus på Bornholm næsten selv. Når han skal stresse af, står han gerne længe i køkkenet og laver mad - helst noget, han selv har skudt på jagt.

Frosset ude af Fogh
Peter Christensen havde ellers ikke været medlem af Folketinget længe, før han gjorde sig bemærket som en Venstre-mand med særlige holdninger til skat. Det var ved valget i 2001, og den dengang kun 26-årige Peter Christensen blev straks gjort til skattepolitisk ordfører.

Men selv om den nye statsminister Anders Fogh Rasmussen var tiltrådt med et skattestop mejslet i granit i baglommen og et udtalt ønske om totalt ro på det skattepolitiske område, meldte Peter Christensen ikke desto mindre hurtigt sine egne holdninger ud. Han ville af med topskatten, og selv om det udsagn nær kostede ham jobbet som skatteordfører, fortsatte han den liberale stil, da han sammen med bl.a. Søren Pind stod bag de 10 berygtede liberale teser.

Det blev begyndelsen til en regulær ørkenvandring for både Peter Christensen, Søren Pind og den daværende Venstre-mand Leif Mikkelsen, som både officielt og uofficielt i perioder blev behandlet som rene pariaer i Venstres gruppe.

Ny æra i regeringen - og i Skatteministeriet
Med Lars Løkke Rasmussens overtagelse af regeringen - og ikke mindst hans opgør med efterlønnen og dermed store dele af Fogh-æraen - er de tider imidlertid slut, og Peter Christensens overtagelse af Skatteministeriet kan ses som endnu en afgørende milepæl på vejen væk fra Fogh. Og mange venter da også, at man i hvert fald i løbet af nogle uger eller måneder vil kunne mærke en ændring i Skatteministeriet.

Politiske iagttagere og kilder tæt på Peter Christensen forventer således ikke, at Peter Christensen vil videreføre den kontante kontrol-stil, som Troels Lund Poulsen gjorde til sit kendetegn. Man vil således næppe se Peter Christensen i skatteaktioner mod firmabiler i Nordsjælland, ligesom han formentlig også i hvert fald retorisk vil gøre mindre ud af f.eks. initiativerne mod multinationale selskaber, skrappere skatteinddrivelser og den hårdere kurs over for danskere med penge i udlandet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024