OECD bakker fossilafgift op

FOSSILAFGIFT: En grøn vækstøkonomi kræver en grøn skattepolitik, siger OECD, der bakker Klimakommissionens forslag om en afgift på fossile brændsler op.
Niels Th. Dahl

Klimakommissionens idé om en ny afgift på fossile brændsler kan være en god idé, hvis man skal omstille økonomien til grøn og klimavenlig vækst.

Det var et af budskaberne fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD på konferencen "Global Green Growth 2010", som netop er blevet afholdt i København.

På konferencen understregede OECD's generalsekretær José Gurria således, at beskatning af forurening er ét af de allerbedste redskaber til at nedbringe den, og at skatteomlægninger med flere grønne skatter er vejen frem:

"En af de kraftigste og mest effektive måder at tilskynde en grøn udvikling er at reformere vores skattesystemer. Jeg taler ikke om højere skatter, men jeg taler om at ændre sammensætningen af skatter, så man bruger miljøskatter som en slags grøn tilskyndelse, mens man måske nedsætter skatten på virksomheder og borgere," sagde Gurria bl.a. og tilføjede:

Skal man så gå videre endnu, sådan som Klimakommissionen foreslår? Man skal tage skridtene i det rigtige tempo, men i det lange løb er der ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at gøre udledninger af drivhusgas dyrere.

Jens Lundsgaard
Skattechef i OECD

"Forudsigelighed er afgørende. Hvis vi vil have virksomheder til at invester i at udvikle nye, rene teknologier, må de have vished for, at miljøskatterne, der er grundlaget for markedets efterspørgsel, stadig er der, når de er klar til at sælge deres opfindelser. Danmarks Klimakommission har fremlagt en plan for, hvordan energisystemet kan blive uafhængigt af fossile brændsler i 2050, og heri er et interessant eksempel på, hvordan kan man tilvejebringe denne forudsigelighed. Et af hovedinstrumenterne i planen er at introducere en skat på fossile brændsler."

Ros til skattereformen
OECD roste på konferencen i øvrigt regeringens skattereform fra sidste år i varme vendinger. Den blev fremhævet som et eksempel på, hvordan stater på en god måde kan flytte beskatning fra arbejdsindkomst over på forurening. Det var da også et af skattereformens formål.

"Danmark har virkelig rykket med skattereformen. Den er ikke en lille en af slagsen, og den har nedsat de værste af skatterne, f.eks. ved at fjerne mellemskatten og dermed nedbringe marginalskatten - og finansieret det med højere energiskatter. Det giver meget god mening, uanset om der er økonomisk krise eller ej," siger OECD's skattechef Jens Lundsgaard, der også var til stede på konferencen.

Han er dog heller ikke i tvivl om, at det bliver nødvendigt at gå endnu længere ad samme vej:

"Skal man så gå videre endnu, sådan som Klimakommissionen foreslår? Man skal tage skridtene i det rigtige tempo, men i det lange løb er der ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at gøre udledninger af drivhusgas dyrere," siger Jens Lundsgaard.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024