SF ønsker EU-minimumssats for selskabsskat

EU-SKAT: SF vil have en fælles minimumssats for selskabsskatten i EU og foreslår samtidig en global skat på finansielle transaktioner. Venstre raser og drager paralleller til Sovjetunionen.
Niels Th. Dahl

Der skal stilles langt skrappere krav til finanssektoren, hvis de europæiske lande skal gardere sig mod en finanskrise som den, der begyndte i 2008, og som nu har manifesteret sig i en økonomisk krise.

Det mener SF's skatteordfører Jesper Petersen og ét af partiets medlemmer af Europa-Parlamentet, Emilie Turunen. I en kronik i dagbladet Information foreslår de to politikere, at EU skal gå i spidsen for en større regulering af de finansielle markeder.

"De borgerliges mantra gennem årtier om afregulering af finansmarkedet har kørt finanssektoren af sporet. Og den vil være det, indtil den finansielle sektor underkastes en stærkere regulering, der skal beskytte verden mod nye finanskriser," skriver Petersen og Turunen.

Skat på finansielle transaktioner
Konkret foreslår de to SF'ere bl.a. en global skat på finansielle transaktioner, som skal dæmpe spekulationen og samtidig give staterne flere penge, så der undgås nedskæringer på velfærden:

Hvad bliver det næste? At vores indkomstskat eller fradragsregler ligeledes skal dikteres fra Bruxelles?

Mads Rørvig (V)
Skatteordfører

"Det var tidligere et ekstremt synspunkt, men i dag har det klangbund på europæisk topniveau og blandt politikere i USA," mener de.

Derudover ønsker SF også en fælles minimumssats i EU for selskabsskat, så landene ikke længere indbyrdes kan konkurrere om at have den laveste sats og dermed tiltrække investeringer på bekostning af de andre lande.

"Liberaliseringen af de finansielle markeder og udvidelsen af Det Indre Marked tillader i dag virksomhederne at shoppe rundt efter de mest bekvemme skatteområder. Det giver en nedadgående skattespiral på selskabsskatten, at muligheden for at sænke skatten på arbejde (hvor skatten helst skal sænkes) bliver mindre, og at der kommer pres på finansieringen af den fælles velfærd," skriver Jesper Petersen og Emilie Turunen.

Venstre: Forbrugerne kommer til at betale
Venstres skatteordfører Mads Rørvig reagerer skarpt på de to SF-politikeres indlæg. I et svar på sin blog kritiserer han, at f.eks. en skat på finansielle transaktioner i sidste ende ikke vil ramme bankerne, men forbrugerne:

"Det lyder måske dejlig bekvemt, men de glemmer at gøre rede for, hvem der i sidste ende hænger på regningen. Det gør forbrugerne, fordi deres lån til f.eks. bil og bolig bliver dyrere, og det gør skatteyderne, fordi statens obligationer bliver sværere at sælge. Den slags bekymrer de sig ikke om hos SF," skriver Mads Rørvig, der også skoser partiet for forslaget om den fælles EU-minimums-selskabsskat:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024