SF-vælgere vil af med skattestop på boliger

MENINGSMÅLING: Et flertal af SF's vælgere ønsker at droppe skattestoppet på boliger. Kun hver fjerde SF-vælger er enig med partiledelsen i, at boligejerne skal fredes. Ikke noget problem, siger SF's politiske ordfører Ole Sohn.
Foto: Henrik/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Partitoppen i SF er helt ude af trit med sine vælgere, når partiet ønsker at bevare skattestoppet på boliger.

Et flertal på 51 procent af SF's vælgere vil af med skattestoppet, mens kun godt hver fjerde SF-vælger svarende til 27 procent støtter partiets politik om boligskat. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Hos SF afviser politisk ordfører Ole Sohn, at det er problematisk, at der ikke er samklang mellem partiet og dets vælgere i spørgsmålet om boligskat.

Sohn: Vi viser ansvar
"Vi fører en politik, som vi mener er ansvarlig. Det er også et partis forpligtelse at vise ansvar overfor samfundet i situationer, hvor ens egne vælgere måske synes, at man skulle have gjort noget lidt anderledes," siger Ole Sohn.

"Vi har åbent sagt til vores vælgere, at vi mener, det er mere retfærdigt, sådan som situationen er, at når der så mange teknisk insolvente familier, så giver det ikke mening at hæve boligskatten for dem. Til gengæld siger vi, at banker, millionærer og multinationale selskaber kommer til at bidrage mere. Det er en vurdering af, hvordan samfundet ser ud, og hvordan vi mener, at vi kan lave en fornuftig og retfærdig skattereform," siger Ole Sohn.

Fakta

Sådan har vi spurgt

Både regeringen og S-SF afviser at følge anbefalingen fra De Økonomiske Vismænd om at droppe skattestoppet på boliger. Er du tilhænger af, at ejendomsværdiskatten igen skal følge boligens pris?

Alle vælgere
Ja: 38,3 pct.
Nej: 40,6 pct.
Ved ikke: 21,1 pct.  

SF's vælgere
Ja: 50,9 pct.
Nej: 27,2 pct.
Ved ikke: 22,0 pct.


Kilde: A&B Analyse

Helheden er afgørende
Men er det ikke generelt bedst for et parti, at der er nogenlunde samklang mellem partiets politik og dets vælgeres holdning?

"Jo, men det er der jo også. Det er derfor SF går frem. Vi står ikke til 6 procent af stemmerne, men til et sted mellem 14 og 16 procent af stemmerne. Det er et udtryk for, at vi bliver bedømt ud fra en helhed. Vi vil gerne påtage os det ansvar, som det er at styre dette land. Det betyder, at man skal tage nogle hensyn til hele økonomien," siger Ole Sohn.

Politikerne er aldrig meget for at tage ømtålige emner op i et valgår. Men jeg er overbevist om, at der ikke kommer til at gå lang tid, før vi kommer til at diskutere boligskat åbent. Specielt ikke hvis oppositionen vinder valget.

Johannes Andersen
Lektor og valgforsker ved Aalborg Universitet

Valgforsker: Boligskat bliver et tema efter valget
Ole Sohn er blevet beskyldt for at tale med to tunger i spørgsmålet om boligskat. Flere bankfolk hævder, at han på et lukket møde i september sidste år sagde, at det ville være fornuftigt at sænke personskatterne for at øge boligskatterne.

Og uanset om Ole Sohn og SF-toppen holder fast i at frede boligejerne, så vil boligskatterne blive mindre tabu at diskutere efter valget, vurderer valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

"Politikerne er aldrig meget for at tage ømtålige emner op i et valgår. Men jeg er overbevist om, at der ikke kommer til at gå lang tid, før vi kommer til at diskutere boligskat åbent. Specielt ikke hvis oppositionen vinder valget. Ole Sohn har angiveligt sagt i et lukket forum, at det vil være fornuftigt at gøre noget ved boligskatten. Det er han jo ikke den eneste, der tænker på den fløj. Ideologisk ligger den lige til højrebenet, ikke mindst for SF'erne," siger Johannes Andersen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024