Traumatiserede flygtninge skal i arbejde

NYHED: Nyt projekt skal hjælpe traumatiserede flygtninge og indvandrere i arbejde. Regler for jobordninger kan dog blive en hindring.
Marie Louise Gørvild

Tidligere har mange traumatiserede nok været overladt til sig selv, når de var røget ud af den almindelige sprogundervisning eller aktiveringen. Så der er et enormt behov for tilbud.

Jette Skadhauge
Projektleder, UC2
Fakta
TRIB afvikles lokalt i Vejle, Svendborg, København, Roskilde, Herning, Viborg og Holstebro.

Som forløber for TRIB har alle fem kommuner fra 2003-2005 deltaget i udviklingsprojektet "Styrket indsats i undervisningen af traumatiserede flygtninge og indvandrere". Erfaringer fra dette forløb danner grundlag for TRIB.

Projektet finansieres af midler fra puljen Særlig indsats for traumatiserede flygtninge og deres familier under Integrationsministeriet.


Kilde: UC2
Fakta
Fakta

Målrettet sprogundervisning og beskæftigelsestiltag skal nu hjælpe traumatiserede flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet.

TRIB, som projektet kaldes, skal frem til maj 2010 afprøves i fem kommuner landet over, som et tværfagligt samarbejde mellem sprogcentre og jobcentre.

Og det er det første af sin art, fortæller projektleder Jette Skadhauge fra Videncenter for Tosprogethed og Interkulturalitet (UC2).

"Det er første gang, man har koblet den pædagogiske, sproglige og beskæftigelsesmæssige indsats i forhold til denne gruppe. Tidligere har mange traumatiserede nok været overladt til sig selv, når de var røget ud af den almindelige sprogundervisning eller aktiveringen. Så der er et enormt behov for tilbud," siger Jette Skadhauge.

Arbejde skal bryde isolation
Projektet planlægger at visitere 150 personer, hvor traumer har konsekvenser for arbejdsevnen.

Dokumentation
TRIB bygger på følgende aktiviteter:
  • at afprøve, tilpasse og udvikle allerede eksisterende værktøjer i forhold til afdækning - f.eks. kompetenceafklaringsmodeller og visitationsprocedurer mhp. 1) at iværksætte så tidlig en indsats som muligt og 2) for på et fagligt grundlag at kunne vurdere hvilke borgere, der vil kunne arbejde.

  • at udvikle og afprøve vejlednings- og praktikforløb, som bygger bro mellem sprog, arbejde, vejledning og evt. behandling.

  • at udvikle og afprøve danskundervisningsforløb, som har både et rehabiliterende perspektiv og et klart beskæftigelsesperspektiv evt. på virksomheden som "dansk-på-arbejde" forløb.

  • at udvikle og afprøve undervisningsaktiviteter, der kombinerer formel og uformel læring, og som styrker og udvikler borgerens kompetencer.

  • at videreudvikle mentorordninger med fokus på at mentoren i samarbejde med borgeren og virksomheden medvirker til at fastholde et normaliserende perspektiv på den traumatiserede.

  • at afprøve hvilke informationsaktiviteter der er nødvendige og ønskværdige overfor virksomheder, hvor de traumatiserede er henholdsvis i afklaringsforløb eller i beskæftigelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024