KL: Staten skal investere mere i velfærdsforskning

EVIDENS: Der er brug for fokus på sociale indsatser, der virker og er omkostningseffektive. Derfor skal staten gøre mere for at skabe ny viden, mener KL-formand Erik Nielsen (S). Læs hele KL's nye oplæg for socialområdet.
Foto: Rødovre Kommune
Kasper Frandsen

Staten har et stort ansvar for, at kommunerne kan arbejde med virksomme og omkostningseffektive metoder.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL
Der mangler viden om, hvordan kommunerne kan arbejde effektivt og billigt på det specialiserede område.

Det mener KL, der i dag præsenterer sit nye oplæg for socialområdet "Investere før det sker - sådan sætter vi handling bag ordene".

"Jeg vil indtrængende opfordre staten til, at vi i fællesskab arbejder for at få langt mere viden om, hvad der virker. Kommunerne har brug for langt mere praksisnær forskning - vel at mærke en forskning, der tager udgangspunkt i den hverdag og de borgere, vi hjælper hver dag. Staten har et stort ansvar for, at kommunerne kan arbejde med virksomme og omkostningseffektive metoder," siger Erik Nielsen, der er formand i KL.

Mere fokus på evidens i de sociale indsatser er vand på social- og integrationsminister Karen Hækkerups (S) mølle.

Dokumentation
Det skriver KL om de fem hovedtemaer i udspillet:

Vi mener, at socialpolitikken begynder i familien, og at en kvalificeret, specialiseret og målrettet indsats i familiens nærmiljø er vejen frem. Der skal mere fokus på de sociale risikofaktorer hos børn og voksne - og vi skal blive bedre til at have en helhedsorienteret tilgang til familien.

Vi lægger vægt på, at borgeren som udgangspunkt er fremmeste ekspert i sit eget liv. Kommunen skal i øjere grad agere som facilitator og sikre, at der kommer
kød og blod på "samskabelsen" med borgeren selv, netværket og civilsamfundet.

Vi skal samtidig være åbne over for de muligheder, der er i virtuelle sociale netværk og i socialteknologien. Vi skal satse på at skabe fremskudte indsatser, hvor
borgerne opholder sig. En tidlig fremskudt indsats betyder, at forebyggelse bliver en realistisk mulighed og sikrer, at problemer ikke vokser sig større.

Vi skal holde fokus på de helhedsorienterede indsatser. De sammenhængende og integrerede løsninger skal endnu højere op på den kommunale dagsorden. Når vi møder borgeren i jobcenteret,skal vi screene for andet end ledighed.

Vi skal arbejde for at styrke samarbejdet både med almen praksis og det regionale sundhedsvæsen, ligesom vi skal styrke samarbejdet med virksomhederne om at få så mange som muligt ind på det ordinære arbejdsmarked.

Sidst - men ikke mindst - skal vi fortsat arbejde med fastholdelse og udvikling af kvaliteten i indsatserne for de borgere, der har et livslangt behov for støtte. Uanset
hvor dygtige vi i kommunerne bliver til at forebygge og hindre, at den enkelte udvikler et behov for massiv støtte, så vil der altid være en gruppe borgere, som hele livet igennem har behov for støtte. Dem skal vi fortsat drage omsorg for med vores høje faglighed.

Realiseringen af de fem hovedtemaer hviler på en grundlæggende præmis om, at investeringer kræver prioriteringer. Det er Kommunalbestyrelsen, der skal tage
teten og ansvaret for at bringe de socialpolitiske forandringer ud i livet. Det er Kommunalbestyrelsen, der må stille sig i spidsen for at sikre: 1) at det helt nødvendige samarbejde på tværs af fagligheder etableres, 2) at samskabelsen reelt kan faciliteres, 3) at der indføres retningslinjer for arbejdet med metoder, der virker, og ikke mindst 4) at understøtte den relevante kompetenceudvikling af såvel ledere som medarbejdere.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024